Published On: Wed, Feb 19th, 2020

DŽAFEROVIĆ PRIJETI Bolje im je da paze što rade

– Kome smetaju stranci? Oni ne navijaju ni za koga osim za Daytonski mirovni sporazum i za Ustav, to je njihov posao, kazao je na početku press-konferencije, održane nakon sjednice Predsjedništva BiH, član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Poručio je da nijedno rješenje neće proći kao produkt ucjene i pritiska.

– Neće proći ničiji diktat – ni Dodikov, ni Komšićev ni Džaferovićev, ničiji. Možemo razgovarati, ali dok ne postignemo dogovor, moramo poštovati ono što danas imamo kao okvir, a to su Daytonski mirovni sporazum i Ustav, kazao je Džaferović.

Pozvao je na razum, a političke predstavnike iz RS-a da ozbiljno shvate, kako je kazao, posljedice srljanja u koje su krenuli, da pristupe normalnom funkcioniranju institucija BiH, te da prestanu s ucjenama i blokadama.

Uputio je poziv svima koji se bave “opstrukcijom funkcioniranja institucija BiH”.

– Koristim priliku da ih pozovem da to ne rade, jer to će u konačnici biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. BiH je postojala prije Daytona, postojat će i poslije Daytona, može nestati samo ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti. Pozivam ih da to ne čine, jer ne mogu opstruirati državu BiH. Ovo će se završiti tako što će BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se uzimati ono što odgovara, a odbacivati što ne odgovara. Ovo je udar na ustavni poredak BiH, kazao je Džaferović, te dodao:

– Ja mogu samo pozvati predstavnike srpskog naroda iz RS-a da dobro paze što rade. Da dobro čuvaju Daytonski mirovni sporazum, da poštuju sve točke sporazuma jer Dayton nije jelovnik da odbacujete šta vam ne odgovara. On se primjenjuje u potpunosti ili nikako, kazao je Džaferović, između ostalog.

Danas održana sjednica Predsjedništva je prva nakon usvojenih zaključaka NSRS-a koji se odnose na Ustav BiH.