Published On: Pon, lip 28th, 2021

Džaferović ponovo manipulira javnošću u vezi s politikom EU prema BiH, prešutio sve što ne ide u prilog velikobošnjačkoj politici

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na press-konferenciji Foruma Zapadni Balkan na upit reportera N1 komentirao je Rezoluciji o BiH koja je donesena u Europskom parlamentu.

Ocijenio je da je EU ostala dosljedna, što je daleko od istine, budući je posljednja Rezolucija EP u nekim segmentima u kontradikciji s ranijim rezolucijama.

“Oni su ocjenjujući stanje BiH i njen zahtjev za prijam u članstvo sačinili mišljenje i predložili nam 14 prioriteta. U interesu BiH. Svi su satkani na ovome o čemu sam govorio, na međunarodnom pravu, civilizacijskim dostignućima. Ova Rezolucija EP u kojoj nisu uvaženi retrogradni prijedlozi od hrvatske delegacije su na tragu tih 14 prioriteta”, izjavio je Džaferović, što je, također netočno.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu tražili su da se u Rezoluciji Europskog parlamenta o BiH uz prava građana spomenu i prava konstitutivnih naroda, što je temeljna odrednica Ustava BiH, podsjeća HMS.

“Dragan Čović može pričati što hoće, ali i Čović, ako hoće da bude istinski nositelj europskih vrijednosti mora poštivati odluke Europskog suda za ljudska prava, preporuke Europske komisije i Rezoluciju Europskog parlamenta”, kazao je Džaferović.

Džaferović, međutim, nije spomenuo da se među 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU nalazi i zahtjev za poštivanje presuda Ustavnog suda BiH, koja nalaže izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u federalni Dom naroda, te sve druge administrativno-političke razine, što implicira i Predsjedništvo BiH, piše Hrvatski Medijski Servis. Prešutio je i da se u posljednjoj Rezoluciji Europskog parlamenta, također, podržavaju zahtjevi za provedbom presuda Ustavnog suda BiH

Također nije govorio i o tome treba li BiH poštovati ranije Rezolucije Europskog parlamenta, primjerice, one iz 2014. i 2017, u kojima se od institucija vlasti naše zemlje traži da u reformskim procesima se pridržavaju načela federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, te osuđuju centralističke snage koje to opstruiraju.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x