Published On: Pon, stu 8th, 2021

Džaferović podigao ruku. To znači da je BIH odmah stabilnija…

Nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Gabrielom Escobarom na pres konferenciji se obratio prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je rekao Džaferović, Escobarova poruka na sastanku bila je jasna.

“Escobar je poručio da nitko nema pravo unilateralno rušiti dostignutu razinu reformi. To je veoma važna poruka. BiH mora nastaviti europskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu”, kazao je Džaferović.

Na pitanje što očekuje konkretno od Escobara kazao je da se nisu bavili tim pitanjima, ali da misli da svako onaj tko poduzima ove akcije ne može proći bez sankcija. To je moje mišljenje.

Sljedeća stvar koja je istaknuta je ekonomska suradnja na području Zapadnog Balkana.

“Ja sam govorio da je BiH već 10 studenog potpisala određene ugovore. Moraju se raščistiti neke stvari kada je riječ o ‘otvorenom Balkanu’”, rekao je Džaferović.

Naglasio je da je bilo razgovora i o blokadama institucija BiH koje, kako kaže, rade političari iz RS.

“Ono što sam ja kazao je da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva, mora se odmah prekinuti. Nitko neće postići nikakav rezultat na tom planu”, naglašava Džaferović.

Dodao je da je razgovarano i o odnosu BiH sa susjedima i rješavanje međususjedskih pitanja.

“Nisam se bavio Dodikom niti sam razgovarao o njemu”, zaključio je Džaferović./HMS/

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dostan
Dostan
27 dana prije

“Na pitanje što očekuje konkretno od Escobara kazao je da se nisu bavili tim pitanjima, ali da misli da svako onaj tko poduzima ove akcije ne može proći bez sankcija. To je moje mišljenje.”

Lijepo je kad čovjek misli i ima mišljenje. Eto i drveni fikus Šeki ima svoje mišljenje i svima dobro.

Dunja
Dunja
Odgovori   Dostan
27 dana prije

Fikus maše rukom da si se malo pomogne. Fali mu riječi. Ruka će mu pomoći.

Uskok
Uskok
27 dana prije

Mislim da imam mišljenje kao i.sejdo pitajte bakira za naše mišljenje

Bojan
Bojan
27 dana prije

Nikad mi neće biti jasno da se SAD koje su doživile 11. septembar spuštaju na taj nivo da njihov zvaničnik razgovara sa Džeferovićem koji je bio bliski saradnik odreda El Mudžahid.

Dunja
Dunja
Odgovori   Bojan
27 dana prije

Ma nek je demokrata, samo da nije republikanac, pa šta god. I amuri su prolupali. Ne znaju više ni oni šta rade. A kad im spomeneš nove kineske supersonične rakete, koje kinezi štancaju ko Haso burek, odmah se useru u gaće od straha.

Anonimacnogorskeb
Anonimacnogorskeb
Odgovori   Dunja
26 dana prije

Ne budali smeće isilovsko.Kinezi trenutno prave plan kako preobraziti radikalizam islamski u nešto pozitivno.

Milano
Milano
27 dana prije

Eskobar je već na samom startu napravio katastrofalnu grešku – nije se sastao sa predstavnikom Hrvata, čime je negirao samo všenacionalno biće BiH. Moraće se ozbiljno potruditi da to ispravi – recimo da objasni “gradžanima” da se pripadnici svih naroda koj žive u Federaciji imaju pravo kandidovati za hrvatskog člana predsjedštva, a da može biti izabran samo onaj koga većinski izaberu Hrvati. Ili tako , ili podjela Federacje na dva entiteta, i da sve bude jasno kao dan, a “gradžanska” zblja postane građanska,

Dunja
Dunja
Odgovori   Milano
27 dana prije

Tako je Milano. Šta će njemu Sejdo I Fikus? Dva piona. Dva imena na papiru. Osim Dode, Esko se trebao sastati sa Čovićem i Bakirom i gotova priča.

Dunja
Dunja
27 dana prije

I ovaj Džafko jutros zbrda zdola. Šta je ovo ljudi danas. Jesam li ja poludela ili su se svi usrali od ovog Eska pa lupaju kako lupaju?

CiganskoOstrvo
CiganskoOstrvo
27 dana prije

WTC 11 09 2001 harmijaBiH=ISIL !

Dunja
Dunja
27 dana prije

A pije li ovaj Džafer?