Published On: Ned, svi 16th, 2021

Džaferović odgovorio Netanyahuu: Manji dio BiH ne podržava ubojstva nedužnih civila u Gazi, malo smanjite napade…

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na svom Twitteru objavio zastavu Bosne i Hercegovine i zahvalio se na podršci u sukobima sa Hamasom, reagirao  je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji skupa s Komšićem predstavlja manji  dio BIH.

On je podijelio screenshot Netanyahuovog tweeta u kojem se nalazi nekoliko zastava i zahvalnica za podršku njihovim vojnim akcijama.

“Moja poruka pemijeru Netanyahuu je da Bosna i Hercegovina ne podržava i ne može podržavati ubistva nedužnih civila u Gazi koje vrše izraelske vojne snage”, napisao je Džaferović.

Što je u suštini točno. Ne može se govoriti o tome da BIH nešto podržava ako to nešto ne podržava jedan od tri konstitutivna naroda. Budući da je jasna Komšićeva i Džaferovićeva podrška Hamasu, jasno je da je jedan od tri naroda, Bošnjaci, kojeg njih dva predstavljaju, podržava Hamas a ne Izrael, stoga uz neupitnu podrušku Srba i Hrvata Izraelu, ipak ne možemo reći da BIH podržava Izrael. Što nije slučaj sa Srbijom. Tamo naime Bošnjaci Sandžaka podržavaju Palestinu. No većina Srba su za Izrael, bez obzira na priznanje Kosova, pa se može reći da Srbija podržava Izrael.

Izraelskog premijera je pozvao i da obustavi nesrazmjerne napade na Gazu i da svoj doprinos kako bi se uspostavio mir za palestinski i izraelski narod.

Je li ovo znači da se Šefik zalaže za razmjerne napade na Gazu? I što je uopće za njega razmjeran a što nerazmjeran napad? Nikada da nam odgovori je li napad na WTC, koji su počinili i njegovi suborci bio razmjeran ili nesrazmjeran?

U sukobima Izraela i Palestina, Bosna i Hercegovina nije imala zajednički zvanični stav. Bošnjački političari su osudili nasilje nad Palestincima, međutim iz Republike Srpske i HercegBosne su podržali izraelske napade. U Srpskoj je to uradila službena politika u HercegBosni, javnost.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x