Published On: Pet, ruj 6th, 2019

Džaferović objasnio zašto su bošnjački članovi predsjedništva odbili sastanak sa Hahnom

SARAJEVO – Pred samu sjednicu Glavnog odbora SDA u Sarajevu, Šefik Džaferović član Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda, kratko je novinarima objasnio zašto se nisu odazvali na poziv Johanesa Hahna, povjerenika za proširenje Europske unije.

On je rekao da je Hahn telefonski razgovaro sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjeništva BiH i da je pozvao članove Predsjedništva u Brussels.

Konstatirao je da bi bilo bespotrebno putovati  jer prethodno ne postoji nikakav konsenzus između predstavnika stranaka koje su dobili najveći broj glasova na prethodnim izborima.

Kako kaže, Hahn treba da se obrati srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, koji neće da ispoštuje odluku Predsjednštva iz 2009. godine i Strategiju vanjskih poslova koje je donijelo Predsjedništvo, na osnovu kojeg treba da se napravi plan za NATO i pošalje u Brisel.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da se neće ništa promijeniti ni nakon kongresa SDA koji je zakazan za 14. rujna, jer uvjet da se imenuje Vijeće ministara je da se pošalje ANP.

Na optužbe lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je ranije rekao da nije dobro da bilo tko ucjenjuje i blokira vlast, Izetbegović je rekao da se Čović koristi ucjenama, i da nema vlasti na nivou FBiH jer on želi izmjenu Izbornog zakona.

Podjećamo. Hahn je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanak kako bi razgovarali o Sporazumu za formiranje vlasti ali su to bošnjački članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare