Published On: Sat, Mar 30th, 2019

Džaferović o aferi ”selefije”: Predsjedništvo BiH će raspravljati o toj informaciji

Član Predsjedništva BiH, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je danas da, što se njega tiče, Vijeće ministara BiH može biti formirano odmah ali da stranke koje žele sudjelovati u vlasti na državnoj razini moraju biti opredijeljene za vladavinu prava, prenosi Fena.

U izjavi novinarima pred početak sjednice Glavnog odbora SDA u Sarajevu, Džaferović je istaknuo da se to odnosi i na Zakon o obrani BiH, Strategiju o vanjskoj politici iz 2018. i odluke Predsjedništva BiH iz 2009. po kojim je BiH aplicirala za Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Naveo je da treba naći način da bude poslan prvi Godišnji nacionalni plan obrane i da odmah nakon toga bude odobreno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Upitan o umješanosti Hrvatske u aferu “selefije”, podsjetio je da je Predsjedništvo BiH zaključilo da od Ministarstva sigurnosti BiH zatraži informaciju o tome koju su i dobili, ali je povjerljive prirode i sada ne može o njoj govoriti.

“Predsjedništvo BiH će raspravljati o toj informaciji i spram onoga što utvrdimo kao činjenice mi ćemo se kao kolektivni šef države odnositi”, rekao je Džaferović.

Naglasio je da, ukoliko se pokaže točnim ono što se pojavljuje u javnosti, onda je to nedopustiv odnos institucija susjedne države prema državljanima Bosne i Hercegovine, što će svakako imati određene reprekusije.

Dnevnik.ba