Published On: Pon, srp 5th, 2021

Džaferović nakon zajedničkog sastanka s Palmerom i Eichhorst: “Asimetrična rješenja nisu prihvatljiva i opasna su”

Želim da se zahvalim Palmeru i gospođi Eichhorst, jer je jako bitno da postoji sinhronizirano djelovanje između SAD i EU, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon današnjeg zajedničkog sastanka.

– Imao sam dva sastanka s našim gostima. Jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja nisu prihvatljiva i opasna su. Daju legitimitet i snagu članovima Predsjedništva, a svi članovi moraju imati istu snagu. Predsjedništvo BiH simbolizira BiH. Ova teza o asimetričnom rješenju je opasno za BiH – poručio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, o tome ne treba ni razgovarati.

Interresorna grupa

– Jako je važno da djeluje interresorna grupa i da se u nju uključe članovi SIP-a BiH. A sve kako bi volja građana bila pretočena u rezultat. Potrebna nam je pomoć i Venecijanske komisije. Sva rješenja moraju biti u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava. Nakon toga su se pojavili politički zahtjevi HDZ-a koji sigurno ne bi izdržali sud Europskog suda za ljudska prava. Mi imamo problem funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH, a to se pokazalo na stanju u FBiH. Jedna stranka ima ključ da zaključa proces kao što je izbor Vlade FBiH. Zato treba da govorimo o simitričnim rješenjima – naglasio je Džaferović.

Istakao je da je problem i Vijeće naroda RS.

– Diskriminacija je ono što čini Ustavni sud RS, jer niti jedan vitalni nacionalni interes nije prošao kad je riječ o Bošnjacima. Niko ne treba da politizira pitanje Izvornog zakona. Sve političke stranke moraju da daju sve od sebe, bez obzira jesu li pozicija ili opozicija. Na drugom sastanku na kojem su bili svi članovi Predsjedništva BiH više se razgovaralo o reformama i europskom putu. Šteta je što Predsjedništvo nije nastavilo se funkcionira kao prije pandemije – kazao je Džaferović.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x