Published On: Pet, tra 26th, 2013

DŽABA POZIVANJE NA IMUNITET: Budimir ipak noći u zatvoru

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozivao se na imunitet tvrdeći da ne smije  biti uhićen, ali mu je ograničeno kretanje, objavila je Srna.
Laura Bošnjak, savjetnica za medije i protokol u Uredu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, demantirala je vijesti o današnjem uhićenju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u Mostaru.
Ona je novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu rekla da je Budimir trenutno u toj zgradi i da službenici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) vrše pretres njegovog ureda. Ostalo osoblje je u drugoj prostoriji, kazala je Bošnjak i dodala da će više informacija o razlozima pretresa biti poznato poslijepodne.
Tužitelj Tužiteljstva BiH Oleg Čavka napustio je zgradu Predsjedništva BiH u kojoj prema navodima Laure Bošnjak, savjetnice za medije i protokol u Uredu predsjednika Federacije BiH, službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrše pretres Ureda predsjednika FBiH Živka Budimira.
Čavka je po izlasku iz zgrade mnogobrojnim novinarima izjavio da nije ovlašten davati bilo kakve informacije i da će priopćenje Tužiteljstva BiH biti upućeno iza 18.00 sati.
Budimir, Halilović i Barišić su zajedno sa još 16 osoba inicijala S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž. lišeni slobode, a nalaze se pod istragom da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, priopćeno je iz Tužiteljstva, a prenosi Klix.
Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražnog tima Tužiteljstva BiH, Županijskog tužiteljstva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Današnje istražne aktivnosti provedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memory i Pravda, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela koruptivne prirode, na području FBiH, te kazenih djela organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom narkotika.
U istražnim aktivnostima i pretresima, sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.
Tijekom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ured Predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.