DW: Presuda Sanaderu- dobra vijest za Hrvatsku

Ova presuda je pokazala da hrvatsko pravosuđe funkcionira i može poslužiti kao primjer drugim zemljama u regiji koje imaju problema s korupcijom, ocijenio za Deutsche Welle presudu Ivi Sanaderu prof. dr. Franz-Lothar Altmann.

On je član predsjedništva njemačkog Društva za jugoistočnu Europu, glavni urednik lista “Osteuropa-Wirtschaft” i član izdavačkog vijeća časopisa “International Journal of Balkan Policy Research”. Evo kako je prof. dr. Franz-Lothar Altmann za DW komentirao presudu Sanaderu

DW: Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora. Je l’ to dobra vijest?

Dr. Altmann: Mislim da je to dobra vijest jer pokazuje da pravosuđe u Hrvatskoj ipak funkcionira i da se ne ustručava donijeti presude i protiv poznatih osoba. I to premda Sanader kod stanovništva ima stanovitu podršku jer se smatra političarem koji je Hrvatsku vodio u Europsku uniju. Čini se da sve to nije igralo nikakvu ulogu i zato je dobra vijest: pravosuđe je neovisno.

Što ta ocjena znači za Hrvatsku?

Dr. Altmann: To je važno jer je u zadnjem izvješću Europske komisije upravo pravosuđe navedeno kao područje na kojem su nužna poboljšanja. Vjerujem da je ovo važan signal Bruxellesu. Kao drugo, važno je i za stanovništvo da se vidi da je korupcija stvar koju se mora suzbiti.

Kritičari su već za vrijeme suđenja prigovarali da sudi jednoj od vodećih osoba dok se drugima, koji su također bili dio tog korumpiranog sustava, ne sudi.

Dr. Altmann: Problem je sigurno pitanje gdje se počinje s razjašnjavanjem. Ispravno je početi od glave i onda ići dalje. Ali važan je signal da se takve osobe, koje se smatralo gotovo nedodirljivima, izvede pred sud i osudi. Sigurno se očekuje da će uslijediti i drugi sudski postupci. Polazim od toga da će se to i dogoditi.

Kako će ova presuda biti primljena u regiji i kakve bi posljedice mogla imati?

Dr. Altmann: U regiji ova presuda sigurno neće proći neopaženo. Ta se regija smatra posebno pogodnim tlom za korupciju. Mislim da Hrvatska daje dobar primjer drugim zemljama u regiji. Nadam se da će i pravosuđa u tim državama slijediti ovaj primjer.

Sanader je svojevremeno odigrao važnu ulogu u približavanju Hrvatske EU-u. Važan korak u tom cijelom procesu je bilo izručenje generala Ante Gotovine Haškom sudu. I sada, praktički par dana nakon što je Gotovini izrečena oslobađajuća presuda, sada je njegov “izručitelj” Sanader osuđen na kaznu zatvora. Nije li to ironija sudbine?

Dr. Altmann: Na prvi pogled se tako čini, no to su dva posve različita slučaja. Oni su povezani samo u toj mjeri jer su oba kočila Hrvatsku na putu u EU. Prva prepreka je stvarno bila suradnja s Haškim sudom. Tada je Hrvatska napokon, nakon dugotrajnog oklijevanja, ispravno postupila. Tada je i Sanader bio zaslužan za izručenje generala Gotovine. Drugi slučaj je korupcija koja je također bila prepreka na putu Hrvatske u EU. No, ta dva slučaja se mora promatrati odvojeno, kao dvije prepreke na putu, ali ih se ne može povezati jednu s drugom. (dw.de/dnevnik.ba)

more recommended stories