Published On: Uto, kol 14th, 2018

Dvostruki kriteriji Booking.coma: Uklonili iznajmljivača iz Zadra dok oni koji ističu ‘Gay Only’ ili ‘Adults Only’ – nemaju problema

Posljednjih dana hrvatski i strani mediji pišu o vlasniku apartmana u Zadru, Tomislavu Gospiću, koji je kažnjen uklanjanjem svoje ponude s najvećeg svjetskog servisa za internetske rezervacije – Booking.coma jer je odbio primiti homoseksualni par u svoj apartmanski objekt “Identity“ i to zbog, kako je naveo njegov sin, prethodnih loših iskustava s ovom skupinom parova.

Rezervaciju je odbio riječima: “Odbijeni ste. Ne primamo homoseksualce. Otkažite svoju rezervaciju. Tomislav Gospić”

Njegov sin dodatno je objasnio: “Imali smo negativna iskustva s homoseksualcima iz Slovenije, koji su u hotelu orgijali i ostavili velik nered”, nakon čega su odlučili kako više ne žele primati homoseksualce.

Fabiano Vallim, iz Sao Paola, čija je rezervacija otkazana zatražio je kažnjavanje Gospića.

“Ne toleriramo niti jedan oblik diskriminacije: prekidamo suradnju s tim iznajmljivačem!”, navodi se u očitovanju Booking.coma, prenosi Zadarski.hr.

Na Booking.comu odmah su uklonili Identity iz ponude, te se pojavljuje poruka: “Na našoj stranici više nije moguće rezervirati objekt Identity, ali smo pronašli odlične alternative u gradu ‘Zadar”’! Isto je i s drugim velikim servisom za iznajmljivanje, Airnbom, ni tamo više nije moguća rezervacija Identityja.

Brazilac Fabiano Vallim potvrdio je za Jutarnji list da ga je Booking.com dvaput kontaktirao: “Iz Booking.com su me kontaktirali dvaput. Prvi put da bi se ispričali za ono što se dogodilo te kako bi mi dali do znanja kako se diskriminatorna praksa ove vrste ne uklapa u njihovu politiku. Zatim su mi poslali i adresu alternativnog smještaja u Zadru, poručivši mi kako će platiti razliku u cijeni.”

I homoseksualna udruga Zagreb Pride odmah je od Booking.coma tražila reakciju: “Dragi Booking.com, strpljivo čekamo vašu reakciju na ovaj slučaj direktne diskriminacije i homofobije. Hoće li domaćin i njegov hotel na neki način biti kažnjeni?”, pitali su.

Prema navodima Tportalapolicija će slučaj iznajmljivača apartmana iz Zadra Tomislava Gospića koji je odbio iznajmiti apartman istospolnom paru iz Brazila proslijediti Državnom odvjetništvu.

“Nisu rijetki ovi slučajevi, samo su vrh sante leda i ne iznenađuje nas da tome svjedočimo u jeku turističke sezone i ispada da se u Hrvatskoj ne mogu odmarati svi već samo neki”, ustvrdila je za ezadar izvršna koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić.

No dok jedne poduzetnike ćudoredna policija, udruge i servisi poput Booking.coma moralistički osuđuju i kažnjavaju “homofobne” iznajmljivače koji “diskriminiraju” poput Tomislava Gospića, te traže akciju policije, pučke pravobraniteljice i DORH-a, s druge strane na tim istim stranicama smještajni objekti s posebnim naglaskom – “Gay Only”, “Man Gay Only” – oni koji su samo za homoseksualnu i/ili isključivo mušku homoseksualnu klijentelu, dakle, u kojima su svi ostali gosti nepoželjni – nisu neka rijetkost.

Nisu rijetkost ni ugostiteljski objekti koji ističu “Adults Only“.

Kao što se može vidjeti, za Booking.com očito nije problem ako netko diskriminira djecu, tj. ne prima u svoj objekt obitelji s djecom.

Najgore je što Booking.com time krši i vlastitu proklamiranu politiku: “Your place, your rules – Pick your prices, policies, and rules for guests”, piše na njihovim stranicama: “Vaša kuća, vaša pravila – sami izaberite cijene, politike, i pravila za goste”.

narod.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare