Published On: Ned, pro 14th, 2014

DVOSTRUKI ARŠINI NGO SEKTORA: Fuj nacionalizam, fuj šovinizam a vehabizam?

NGO sektor koji se nakotio u BIH ko gljive poslije kiše strašno je angažiran na polju ljudskih prava, slobode riječi, zaštite cucaka, protekcije zubi u mačaka, bore se oni protiv nacionalizama i izama, samo u jednu stvar ne diraju – vehabizam. Gotovo po pravilu i slučaj Beganović i svi slučajevi napada vehabija na sekularno društvo BIH, teroristički napadi, premlaćivanje supruga po šerijatu, slučajevi otkinutih glava koje su se u ratu prinosile SDA ratnim vođama, sve to što je vezano uz militantna radikalna učenja islama u BIH ne nailazi ni na polovičnu energiju osude među BiH civilnim udrugama, samim Vladama, ni među samim nezavisnim intelektualcima kao što se redovno osuđuju svi drugi izmi.

Nacionalni ispadi za sobom povlače cijeli niz reakcija, što uličnih , što medijskih , napadi na prava žena , osim u slučaju Suljagić, redovne su teme ženskih udruga. plače se nad sudbinom sarajevskih kujica, LGTB teme polako se provlače u prvi plan iako je društvo u BIH još uvijek društvo neriješenog trojnog nacioanlnog pitanja s četvrtim koji želi da sve to poklopi. Je li moguće da će paralaleno s pričom o novoj reformiranoj BIH u njoj uspjeti izrasti sjeme ISIL-a? Kolikom to broju državljana BIH je oduzeto državljanstvo nakon povratka iz Sirije i Iraka prema odredbi Ustava prem kojoj je moralo biti? Koliki to broj vehabija je u BIH uopće ikada priveden na saslušanje i kolikom broju takvih udruga koje negiraju sve što je sekularno i što ima veze s državom je uopće izbrisano iz registra i kojima je to zabranjen rad?

U medijima ih se umjesto toga predstavlja kao bezopasne , malo zaostale, seljake, koji žive u izoliranim zajednicama i tamo se mole i ne čine nikome zla. A onda padne jedna glava. Pa se opet malo o njima priča s podsmijehom pa opet padne jedna glava.

Slučaj Topalović predstavljao se kao izdvojen psihološki poremećaj, a onda se pojavio bombaš u Bugojnu, pa Jašarević pred američkom ambasadom, pa je pretučen Kladuški Imam, u međuvremenu je prema šerijatskom pravu pretučeno na stotine BH žena, desetci djevojčica regrutirane su  i poslane kao support u Siriju. Broj mladića koji u besperspektivnosti BH zbilje nemaju izbora i postaju žrtve takvog učenja već odavno su u Siriji.

Građani BIH koji nemaju nikakva kontakta s tom pričom žrtve su vehabizma jer teško da će BH putovnice zbog takvih ikada ugledati bezvizni režim i imati isti tretman kao putovnice ostalih zemalja u susjedstvu. Bezrazložno se , iz nekih nedokučivih interesa cijela zemlja kompromitira radi šačice ljudi koje je tu neko doveo i koje netko protektira. Pitanje je tko.

Treba postaviti pitanje – Je li država BIH njena policija i organi reda jamče sigurnost građanima BIH od vehabijsko ISIL-ovskog učenja ili ne?

Do kada će američka ambasada u Sarajevu protektirati one političke snage koje štite i ne diraju ovo subdruštvo koje nema nikakve kulturološke poveznice s bosanskohercegovačkom tradicijom?

Je li najava Ahmeda Davutouglua da će neootomanizirati kulturološki BIH , kojoj smo se smijali već možda ostvarena?

Ako je tome tako, hoće li netko konačno da nam priopći da ova zemlja nije ni Daytonska, ni američka, ni europska nego neootomansko vehabijska?

Čisto bi bio red da znamo.

Jer znate, malo izgleda jadno kada građanin BIH plaća 50km kazne zato što je prošao kroz crveno dok se za “počiniocima” koji u ime šerijate mlate, miniraju, režu i reže, još uvijek traga.

Fuj BIH!

poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare