Published On: Fri, Jul 3rd, 2020

Dvoje bivših čelnika Amnesty Internationala osuđeno na zatvor u Turskoj

DVOJE bivših čelnika Amnesty Internationala (AI) u Turskoj osuđeno je u petak na zatvorsku kaznu za terorističko djelovanje, objavio je AI, nakon suđenja koje je postalo simbol represije nad civilnim društvom poslije neuspjelog puča 2016.

Taner Kilic, bivši predsjednik Amnestyja u Turskoj, osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog “članstva u terorističkoj organizaciji”, a Idil Ester, bivša ravnateljica, na dvije godine i mjesec dana zbog “pomaganja terorističkoj organizaciji”.

Još dvoje aktivista za ljudska prava osuđeno je na istu kaznu kao Ester, a sedmero, među kojima Nijemac i Šveđanin, pušteno je na slobodu, objavio je Amnesty na Twitteru.

“Sramota. To su apsurdne optužbe za koje nema nikakva dokaza”, reagirao je na Twitteru Andres Gardner, istražitelj za AI u Turskoj. “Nećemo odustati sve dok ih ne oslobode”, dodao je.

Kilica, aktualnog počasnog predsjednika Amnestyja u Turskoj, turske vlasti optužuju za članstvo u pokretu imama Fethullaha Guelena, kojeg Ankara drži organizatorom propalog vojnog udara u ljeto 2016.

Glavni dokaz tužiteljstva je Kilicevo korištenje ByLocka, kodirane mobilne aplikacije za slanje sms poruka kojom su se koristili Guelenovi pristaše, tvrdi Ankara.

No u policijskom izvješću navodi se da Kilic nije imao tu aplikaciju na svom mobitelu.

Kilic je uhićen 2017. i pušten nakon 14 mjeseci pritvora.

Mnoge nevladine organizacije ocjenjuju da je ovo suđenje potvrda zaoštravanja stajališta turskih vlasti prema civilnom društvu u prilikama ograničavanja sloboda nakon neuspjelog puča 2016.

Turska vlada je nakon pokušaja vojnog udara počela masovne čistke u kojima su uhićeni deseci tisuća ljudi, među njima novinari kritični prema vlasti i istaknute osobe civilnog društva.