Published On: Uto, srp 3rd, 2012

Dvije trećine zastupnika potpisalo inicijativu za smjenu Budimira i Kebe

U nastavku današnje izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH razmatran je prijedlog izmijenjenog dnevnog reda koji je delegatima predočio predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović (HDZBiH).

S obzirom na to da je sjednica prekinuta na inicijativu Kluba Bošnjaka, predsjedavajuća Doma naroda Karolina Pavlović pozvala je predsjednikla tog Kluba, Amira Zukića (SDA) da obrazloži razloge tog zahtjeva.

Zukić je istakao kako Klub delegata bošnjačkoga naroda smatra da je način na koji se pokušava dnevni red izmijeniti u suprotnosti s odredbama poslovnika o radu Doma naroda.

Predložio je da Klub Hrvata ponovno podnese zahtjev za održavanje izvanredne sjednice i u pisanoj formi obrazloži svaku od predloženih točaka dnevnog reda.

Većina u klubu Bošnjaka smatra nedopustivim da klubovi Hrvata i Srba u Domu naroda ponose zahtjev za smjenu potpredsjednika Federacije BiH koji je predložen iz Kluba Bošnjaka.

Nakon toga uslijedila je opsežna rasprava u kojoj su delegati iz Kluba Hrvata inzistirali da se glasa o predloženom dnevnom redu, a delegati iz Kluba Bošnjaka inzistirali na proceduri koja je predviđena poslovnikom i u tome su se i jedni i drugi pozivali na određene odredbe tog Poslovnika.

Predsjednica Kluba delegata iz reda srpskog naroda Mira Ljubijankić kazala je da je danas 39 delegata, što čini dvotrećinsku većinu Doma naroda, potpisalo inicijativu za smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH – Živka Budimira i Mirsada Kebe.

U raspravi koja je uslijedila opisan je mehanizam donošenja odluka u Domu naroda, te je izraženo stanovište da je nužno ispoštovati predviđenu proceduru, ne sporeći postojanje nove demokratske većine.

S obzirom na to da je atmosfera postala neprimjerena predsjedavajuća Doma naroda Karolina Pavlović prekinula je sjednicu i dala novu stanku od 30 minuta.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare