Dvije medicinske sestre u Italiji počinile samoubojstvo

Liječnici i sestre u Italiji su pod ‘nepodnošljivim i nepojmljivim’ stresom, 120 ih je umrlo od početka epidemije.

Medicinsko osoblje u Italiji je pod “nepodnošljivim i nepojmljivim” stresom dok risikiraju svoje živote u borbi protiv epidemije novog koronavirusa, kazao je danas predstavnik sindikata. U Italiji je najviše smrti povezanih s koronavirusom – 14.681 do petka, a zaraženih je oko 120.000.

Među liječnicima, sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima umrlih je oko 120, a zaraženo je njih 11.252, kazao je Carlo Palermo, voditelj liječničkog sindikata Anaao Assomed. “Broj zaraženih raste šokantnim tempom”, kaže on.

Dvije sestre izvršile samoubojstvo

Među umrlima su dvije sestre koje su oduzele vlastiti život. Komentirajući njihova samoubojstva, Palermo ističe da je emocionalni pritisak na osoblje na odjelima s oboljelima od Covida-19 ogroman.

“Svaki su dan suočeni sa smrću, to nije lako. Čak su zamijenili svećenike jer daju posljednju pomast”, kaže on glasom koji se slama pod emocijama. Oboljeli od Covida-19 umiru sami u bolnicama jer su posjeti zabranjeni zbog rizika zaraze.

Podcjenjivali su prijetnju

Palermo kaže da je medicinsko osoblje, uključujući obiteljske liječnike, u početku bilo bez zaštitne opreme zbog podcjenjivanja prijetnje koju predstavlja virus. “Bili smo nepripremljeni, ne treba to skrivati”, kaže on.

To što na početku nisu izolirani prvi slučajevi i osigurane kvalitetne maske liječnicima i sestrama potaknulo je epidemiju, kaže Palermo. Na sjeveru zemlje se situacija sa zaštitnom opremom poboljšala no još ima nestašica u centralnom i južnom dijelu zemlje.