Published On: Sub, pro 28th, 2019

Dva jeziva teroristička napada u Africi će zaustaviti Trumpov plan povlačenja američke vojske?

U eksploziji automobila-bombe u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, poginulo je više od 90 ljudi, izjavio je na svom Twitteru Abdurazak Muhammad, član saveznog parlamenta republike.

Prema njegovim riječima, dobio je informacije o “više od 90 mrtvih, uključujući 17 somalijskih policajaca, 73 civila i četiri stranca”.

Prema Associated Pressu, automobil-bomba eksplodirao je na prometnoj točki. Prema policiji, meta napada je bila porezna služba. Trenutak eksplozije dogodio se u najvećoj gužvi.

Nijedna od terorističkih skupina koje djeluju u regiji nije preuzela odgovornost za napad, ali se s visokom vjerojatnošću pretpostavlja da je iza napada islamistička teroristička skupina Al-Shabab, nastala kao ogranak Al-Qaede, da bi se kasnije zaklela na vjernost takozvanoj „Islamskoj državi“.

ISIL U NIGERIJI ODRUBIO GLAVE 11 KRŠĆANA

Istovremeno s informacijama iz Somalije stiže vijest da je ISIL u Nigeriji, gdje inače djeluje skupina Boko Haram, objavio videozapis na kojem je prikazano mjesto likvidacije 11 kršćana. U poruci se navodi kako je to „osveta za smrt njihovog vođe Abu Bakra Al-Bagdadija i njegovog pomoćnika u Siriji“.

Prema Reutersu, video s porukom na arapskom jeziku, ali bez zvuka, pojavio se na informativnom kanalu terorista na Telegramu u četvrtak, dan nakon katoličkog Božića.

Na videozapisu se vide muškarci u bež uniformama i crnim maskama postrojeni su iza zarobljenika zavezanih očiju, a zatim desetorici odrube glave, a jedanaestom ubijaju hicem iz vatrenog oružja.

Na snimci su se zarobljenici izjasnili da su članovi Kršćanskog saveza Nigerije i mole predsjednika Muhammada Buharija da intervenira kako bi ih spasio.

Prethodno objavljen videozapis kaže da su pobijeni ljudi zarobljeni u Maiduguriju i Damaturi u sjeveroistočnoj Nigeriji, gdje su teroristi nekoliko godina pokušavali stvoriti svoj „vilajet“ takozvane „Islamske države“.

Podsjetimo da je likvidacija vođe terorista „kalifata“ objavljena 27. listopada u poruci američkog predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, mnogi, uključujući ministarstvo obrane Rusije, sumnjaju su da je Al-Bagdadi ovoga puta stvarno likvidiran. Naime, kako nema pouzdanih i opširnijih informacija o američkoj operaciji, a svjetski mediji više puta su izvještavali o uništavanju glavnog terorista, što naknadno nije potvrđeno, nitko sa sigurnošću ne može reći da je Al-Bagdadi stvarno ubijen onako kako tvrde američki dužnosnici.

Kadar iz videa prije smaknuca 11 krscana

FOTO: Kadar iz videa prije smaknuća 11 kršćana u Nigeriji na Božić

NAPADI DOLAZE NAKON NAJAVE POVLAČENJA AMERIČKE VOJSKE IZ AFRIKE

Nevjerojatna koincidencija je da su se ovi jezivi napadi dogodili neposredno nakon najave američkog ministra obrane Marka Espera o velikom smanjenju ili potpunom povlačenju američkih trupa iz zapadne Afrike. Vijest o tome je 26. prosinca objavio The New York Times.

Odlazak američkih snaga iz zapadne Afrike je trebao biti prva faza revizije globalnog razmještaja u okviru kojeg bi se tisuće američkih vojnika razmjestili širom svijeta.

Prijedlog velikog povlačenja iz zapadne Afrike uključuje i napuštanje nedavno izgrađene baze  bespilotnih letjelica u Nigeru vrijednu 110 milijuna dolara i okončanje pomoći francuskim snagama u borbi protiv militanata u Maliju, Nigeru i Burkini Faso. Namjere su proizašle iz pritiska za smanjenjem broja vojnika u antiterorističkim misijama nakon „11. Rujna“ i umjesto toga preusmjeravanje prioriteta Pentagona na sučeljavanje sa silama poput Rusije i Kine.

NYT: KRITIČARI BI MOGLI UTJECATI NA TRUMPOVU NAMJERU DA SE POVUČE IZ AFRIKE

„Konačnu odluku Trump  treba donijeti u siječnju, a planovi će zasigurno navući kritike zakonodavaca, saveznika i vojnih dužnosnika, koji bi na neki način mogli utjecati na većinu svjetskih misija. Oko 200 000 američkih vojnika je trenutno u inozemstvu, što je u suprotnosti s obećanjem predsjednika Trump da će okončati “beskrajne ratove” koje vodi američke nacija“, piše NYT, predviđajući snažnu simboličnu poruku Bijeloj kući da ne napušta Afriku.

Planiranja smanjenja trupa u zapadnoj Africi pomno se održavaju u Pentagonu, ali Kongres o tome nije konzultiran, rekli su zvaničnici. Odluka Marka Espera mogla bi utjecati i na druge agencije i sposobnost vojske da brzo jamči sigurnost diplomatskim i obavještajnim postrojbama u problematičnim dijelovima svijeta u kojima vlada ozbiljne zabrinutost od napada 2012. godine na američku diplomatsku misiju u Bengaziju u Libiji.

Primarna misija američkih trupa bila je osposobljavanje i pružanje pomoći zapadnoafričkim sigurnosnim snagama u pokušaju suzbijanja islamističkih skupina poput Boko Harama i ogranaka Al-Qaede i „Islamske države“.

Kritike oko novih prijedloga usredotočile su se na pitanje hoće li američko povlačenje stvoriti vakuum kojeg će popuniti druge velike sile i hoće li se naglo povećati protok izbjeglica i drugih migranata na sjever i dalje prema EU.

Mark Esper je dao Zapovjedništvu Afrike (AfriCom) vremena do siječnja za izradu plana povlačenja, kao i plan preusmjeravanja trupa.

Inicijativa Espera je alarmirala ključne američke saveznike, uključujući Francusku, koja ima oko 4500 vojnika u zapadnoj Africi. Ti bi vojnici trebali preuzeti vodeću ulogu u borbi protiv ISIL-a i Al-Qaede. Ali Francuzi se oslanjaju na američku obavještajnu i logističku potporu, te punjenje iz zraka, za što Pentagonu Pariz plaća oko 45 milijuna dolara godišnje.

Nezavisni analitičari pohvalili su napor Espera, ali su upozorili da zbog suprotstavljanja Kini i Rusiji ne bi trebao zanemariti druga globalnih žarišta.

AfriCom je borbeno zapovjedništvo Pentagona prvo na listi za reviziju broja vojnog osoblja. U Africi je oko 6000 do 7000 američkih vojnika, a najveći broj koncentriran je u subsaharskoj regiji i na Afričkom rogu. U Somaliji se nalazi oko 500 pripadnika postrojbi za specijalne operacije koje se bore protiv Al-Shababa, vjerojatnog počinitelja najnovijeg napada.

Čak i u regijama u kojima će razina američkih snaga vjerojatno ostati ista ili će se čak povećati, Pentagon vrši pritisak na zemlje domaćine da plate veći udio troškova.

Primjerice, Esper je nedavno pritisnuo južnokorejsku vladu da plaća do 5 milijardi dolara godišnje za podršku 28 500 američkih vojnika u zemlji, što je pet puta više od iznosa kojeg je Seul pristao platiti ove godine. Pregovori o ovom problemu se nastavljaju.

Nakon najnovijih napada u Nigeriji i Somaliji je svima jasno da će Donald Trump i Mark Esper teško povući američke snage raspoređene u Africi, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare