Published On: Mon, Oct 7th, 2013

Dva HDZ-a u Bruxelles idu s jasnim stavom; čekaju se bošnjačke stranke

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako dva HDZ-a na skorašnji sastanak u Bruxelles idu s jasnim stavom o provedbi presude Sejdić-Finci, a hoće li taj stav biti usuglašen i s drugim strankama u FBiH saznat će se nakon sastanka čelnika najjačih stranka u FBiH i posebnog izaslanika EU za BiH Petera Sorensena koji tek treba da se održi.

Dva HDZ-a predlažu model minimalističke multietničke potpore provedbe presude Suda u Stasbourgu, koji, po Čovićem riječima, u dovoljnoj mjeri odražava potrebu da se konačno riješi pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, ali i da se uvaže primjedbe predstavnika ostalih stranka iz FBiH.

O tom modelu dva HDZ-a žele prije puta u Bruxelles razgovarati i s predstavnicima drugih stranka, za čije su primjedbe i prijedloge, kako je kazao čelnik HDZ-a BiH, otvoreni, a čiji prijedlozi treba da idu na principu da jedan narod drugom narodu ne bira članove državnog Predsjedništva.

Čović je izrazio nadu da će model dvaju HDZ-ova biti podržan i od ostalih stranka, nakon čega bi se moglo pristupiti rješavanju i drugih pitanja – od promjene Ustava do dominantne većine u parlamentu.

Modelel minimalne multietničke potpore koji predstavlja kombinaciju većinskog i elektorskog modela izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH, po Čovićevu mišljenju, trebao bi biti prihvatljiv svim stankama u BiH jer osigurava provedbu svih principa potpisanih u Bruxellesu.

Vjerujemo da taj model u dovoljnoj mjeri odražava i potrebu da se konačno riješi pitanje izbora članova Predsjedništva te da riješimo i uvažimo većinu primjedbi ostale kolege iz Federacije“, kazao je Čović.

On je izrazio nadu kako se opet neće ponoviti uobičajena praksa bošnjačkih stranka, da kada se HDZBiH dogovori s jednom bošnjačkom strankom, druga je apriori protiv, bez obzira na to što je u pitanju i o kojem je prijedlogu riječ.

Sastanak čelnika najjačih stranaka u FBiH sa Sorensenom tek se treba dogovoriti, a Čović se večeras u Mostaru sastaje s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Fena