Published On: Sri, tra 17th, 2013

Dva HDZ-a stala iza zahtjeva temeljnih udruga HVO-a

Vladin prijedlog zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju braniteljske populacije izazvao je oprečne reakcije i stavove u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i potvrdio koliko je duboka politička kriza u ovom entitetu. Uz golemo policijsko osiguranje u i ispred Parlamenta FBiH, zbog straha od mogućih prosvjeda jednog broja stradalničkih udruga, zastupnici su raspravljali za i protiv ponuđenog zakona. I prije nego su premijer Nermin Nikšić i resorni ministar Zukan Helez u vrlo dramatičnom tonu obrazložili zakonska rješenja, bilo je vidljivo da će zakon podržati zastupnici SDP-a, SBB-a, Stranke za BiH i Boljitka. S druge strane, dva HDZ-a su se jasno opredijelila protiv ovako koncipiranog zakona, dok su zastupnici SDA bili prilično rezervirani. Premijer Nikšić se uglavnom pozivao na moguće posljedice koje će nastupiti u suradnji s MMF-om i drugim stranim kreditorima ako zakon ne bude usvojen. – Nemamo mogućnost više odgađati suočavanje s ovim problemom.
Posljedice neusvajana zakona bit će vrlo ozbiljne. Ne postoji rješenje koje će zadovoljiti sve, posebno imajući u vidu naše realne proračunske mogućnosti. Izostane li tranša, od 1. svibnja slijede smanjenja svih stavki u federalnom proračunu za 31,44 posto. Daljnje posljedice su dodatno kašnjenje u plaćanjima i dodatne tužbe na teret proračuna Federacije BiH, kao i financijski teret za županije. Kolaps izvanproračunskih fondova te pad kreditnog rejtinga BiH – upozorio je Nikšić.
Pozvao je zastupnike da u slučaju odbijanja zakona prihvate prijedlog da se do kraja mandata dužnosnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti isplaćuje minimalna plaća. Kataklizmičnim upozorenjima premijera usprotivio se predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara. On kaže da je neprihvatljivo da se jedan zakon koji treba sustavno riješiti status jedne populacije donosi na ovakav način. – Žele nas zaplašiti teškim stanjem u financijama da prihvatimo bilo kakvo rješenje zakona, bez obzira što ovaj zakon donosi nesigurnost i stvara još veću diskriminaciju među korisnicima.
Za nas je obvezujući stav temeljnih udruga proisteklih iz HVO-a koje su protiv ovakvog zakona, poručio je jučer Marinko Čavara.