Published On: Sri, ožu. 21st, 2018

DUŽNOSNICI SDA BOJKOTIRALI SASTANAK Izvanrednim zasjedanjima Parlamenta i Vlade SDA uvodi izvanrednu situaciju u FBiH

 

Entitetski dužnosnici iz SDA nisu se jučer pojavili na sastanku koji je organizirao predsjednik FBiH Marinko Čavara u pokušaju deblokade rada zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, piše Večernji list BiH.

Nepotpuni sastavi

Iako su im puna usta priče o dogovoru i spremnosti na rad, dopredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Fadil Novalić, predsjedatelj Zastupničkoga doma Edin Mušić i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić nisu došli na sastanak dužnosnika stranaka parlamentarne većine na federalnoj razini koji je dogovoren na prošlom sastanku 13. ožujka. Svi ostali pozvani dužnosnici iz HDZ-a BiH i SBB-a odazvali su se pozivu, ali u nepotpunom sastavu mogli su tek popiti kavu i razmijeniti mišljenja jer suština problema unutar vladajuće koalicije upravo su politički stavovi SDA. U idućem razdoblju predsjednik Federacije će izvršiti konzultacije i zakazati novi sastanak jer, kako ističe, razgovor i dogovor nemaju alternativu. Međutim, uz ovakav odnos kadrova SDA, koji je očito koordiniran iz stranačke središnjice, malo je razloga za optimizam. Predsjednik Čavara kazao je da se izvanrednim zasjedanjima Vlade i Parlamenta potiho uvodi izvanredna situacija, što treba prekinuti.

Prolongiranje imenovanja

– Treba vratiti u okvire zakona funkcioniranje institucija FBiH. To su RTV FBiH, FUP, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava, agencije za statistiku i državnu službu, Željeznice FBiH, Razvojna banka. One ne rade u okviru zakona – kazao je Čavara. Izaslanik u Domu naroda FBiH Fuad Hadžimehmedović (SBB) nakon sastanka je istaknuo kako je neozbiljno što ni jedan predstavnik iz SDA nije došao na sastanak, i to bez obrazloženja. Evidentno je, dodaje, da krizu, izvanredno stanje u vlastitim redovima, SDA prenosi na institucije.

– Ne znam na koji način iz SDA misle otkočiti rad institucija odbijanjem razgovora – kazao je Hadžimehmedović. Iz SDA su poručili kako se na potpuno drugačiji način trebaju koncipirati razgovori koalicijskih partnera i da je sastanak u uredu predsjednika FBiH trebalo prolongirati. Očito je cilj SDA, a to je potvrdio i premijer Novalić, da se pitanje svih imenovanja u federalnim institucijama prolongira do održavanja izbora. Poznato je da je Vlada FBiH i zapala u krizu nakon što je premijer naprasno prekinuo sjednicu kada je vidio da neće uspjeti postaviti stranačkoga kolegu Šerifa Isovića za ravnatelja Porezne uprave FBiH. HDZ BiH i SBB inzistiraju da se konačno riješi i pitanje upravljanja brojnim drugim institucijama koje je spomenuo i predsjednik Čavara. Premijer Novalić je za danas sazvao još jednu izvanrednu sjednicu, ali je upitno hoće li se članovi Vlade iz HDZ-a BiH i SBB-a pojaviti na tom zasjedanju.•