Published On: Pet, ožu. 8th, 2019

ĐURIĆ: Prištinska platforma je posljednji ekser u kovčeg kosovskog dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra ujutro hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost nakon što je Priština usvojila svoju platformu za dijalog kojom je jasno poručila da je za nju dijalog s Beogradom gotov, rekao je direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je, kako javlja Srna, na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu ocijenio da zahtjevi sadržani u prištinskoj platformi, među kojima i onaj da ishod dijaloga s Beogradom može biti samo neovisnost Kosova i da Beograd plati ratnu odštetu, predstavljaju “posljednji ekser u kovčeg kosovskog dijaloga”.

On je naveo da će Srbija znati na pravi način odgovoriti na izazove koji su pred njom, da neće prenagliti, ali da će znati da zaštiti državne i nacionalne interese na Kosmetu, položaj i prava svog naroda na Kosovu i u cijeloj Srbiji.

“Mi ćemo donositi svoje odluke. Sve odluke će biti donesene u interesu Srbije i naroda na Kosmetu”, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, na primjeru ove neshvatljive, nerazumne i anticivilizacijske platforme vidjelo se da Albanci neće dijalog.

On je rekao da je Priština usvajanjem platforme stavila Srbiju u najteži položaj od 2011. godine kada su Albanci uz pomoć svojih zapadnih partnera i tadašnjeg takozvanog demokratskog režima (u Srbiji) uspostavili i uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku na Kosovu, koji Srbija smatra svojom južnom pokrajinom.

“Time su oformili de facto na cijeloj teritorioji naše južne pokrajine ono što Priština smatra granicom takozvane nezavisne republike Kosovo”, naveo je Đurić.

On je napomenuo da se u prištinskoj platformi, između ostalog, kaže da jedini mogući ishod dijaloga sa Beogradom može biti priznanje takozvane neovisnosti Kosova.

U platformi se, dodao je on, kaže da jedino moguće rješenje može biti samo ono definirano već postojećim Ustavom Kosova, ne dirajući u tu teritoriju.

Đurić je dodao da se u prištinskoj platformi ne tretiraju ni jednom jedinom rečenicom prava i položaj Srba i drugih nealbanca, njihove imovine, položaj srpske crkve i srpskih svetinja.

U platformi se, naveo je Đurić, propisuje i definiraju obveza da se Srbiji nametne ratna šteta, plaćanje ratne odštete za desetine spaljenih srpskih domova, stotine tisuća protjeranih Srba i tisuće ubijenih Srba.

“Sve to predstavlja posljednji ekser u kovčeg procesa dijaloga i pokazuje cijelokupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Priština jasno poslala poruku cijelom svijetu da je ovo za nju kraj dijaloga”, kazao je Đurić.

On je podsjetio da je Priština prvo neprovođenjem Briselskog sporazuma i neformiranjem zajednice srpskih općina zadala suštinski fatalan udar dijalogu.

“Potom je usvajanjem anticivilizacijskih pristojbi zadala drugi udar, stvorila nemoguć ambijent za dijalog, a ovim poslednjim poslala jasnu poruku da je ovo za njih kraj dijaloga, da je on završen”, rekao je Đurić.

Obraćajući se javnosti, Đurić je podsjetio da je Vučić prije pet mjeseci upozoravao međunarodne dužnosnike, među kojima i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Federicu Mogherini, da će biti kraj dijaloga, ako dođe do usvajanje ove platforme.

On kaže da su međunarodni dužnosnici obećavali da do platforme neće doći, ali da je ovaj dokument protiv mira, budućnosti i dijaloga usvojen, a njihov jedini odgovor je šutnja./Srna/HMS/