Published On: Sri, lis 12th, 2016

DURAKOVIĆ TEŠKO PRIHVAĆA IZBORNI PORAZ: “Srebrenica još nije pala”


Aktualni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković dao je izjavu toliko punu kontadikciji da vjerojatno ni sam ne zna što je htio reći. Smeta mu kad Srbi glasuju iz Srbije, ali mu ne smeta kad iz inozemstva glasuju Bošnjaci. Također, koristi i termine primjerene ratnoj retorici, poput “Srebrenica još nije pala”, piše Dnevnik.ba.
Aktualni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da bez obzira na ishod rezultata izbora u Srebrenici, institucije države BiH i međunarodne zajednice moraju shvatiti da 50 posto ukupnog broja glasova za srpskog kandidata dolazi iz Srbije.
– Pokradeni smo, na stotine je onih koji su došli iz Srbije glasovati, a brojni naši u inozemstvu nisu dobili na vrijeme materijale za izbore, niz je spornih biračkih mjesta za koje smo i ranije tražili nove promatrače i veće prisustvo međunarodnih predstavnika. Konačno, uz sve to, nekako svi hoće da zaboravimo da je MUP RS-a ušao u prostorije Općine Srebrenica na mjesta gdje se čuvao izborni materijal. Dok se međusobno pitamo, koliko je tko uradio, i što smo još mogli uraditi, kao da šaljemo poruku da je borba već gotova, pa se gubici sabiru, a nije – poručio je Duraković.
Ističe kako borba još traje i “nećemo odustati od jednog cilja, a to je ponavljanje ovih nefer i pokradenih izbora, te ispravljanje prijevare koja nam je napravljena od onih politika koje žele Srebrenicu upisati u konačno vlasništvo entiteta RS, nastalog na genocidu i progonu, na masovnim grobnicima i koncentracijskim logorima”.
Duraković smatra kako nije fer ni demokratski da načelnika biraju ljudi koji žive u drugoj državi te naglašava da Srebrenica “još uvijek nije pala“.
– Nećemo otići pokradeni i nećemo šapatom nestati. Da smo to htjeli, ostali bismo, razasuti od Amerike do Skandinavije. Ovo je naša zemlja, nema predaje, dok je zrno nade tu, vjerujem da ćemo poslije ovog izazova izaći kao pobjednici – kaže Duraković.
Poziva središnje izborno povjerenstvo BiH da poništi izbore u Srebrenici, te traži organizaciju i njihovo ponovno održavanje do kraja godine. Zahtijeva također od Tužiteljstva BiH da pokrene istragu i utvrdi činjenice u vezi s okolnostima djelovanja pripadnika MUP RS-a koji su ušli u prostorije Općine Srebrenica.
Od međunarodne zajednice, Duraković je zatražio da radi očuvanja mira, stabilnosti i vladavine zakona osigura održavanje ponovljenih izbora u Stocu i Srebrenici, te da to bude ključni prioritet Vijeća za implementaciju mira u sljedeća dva mjeseca.
-Od našeg (bošnjačkoga, op.ur.) naroda u domovini i inozemstvu tražim da ostane ‘hladne glave’, ali široko otvorenih očiju. Molim ih da prate vijesti o Srebrenici, da pozovu naše Srebreničane da insistiraju na ponavljanju izbora, te da svojim žalbama upozore na propuste u provedbi izbora. Kada se izbori ponove, tražim da svi izađu na izbore, te podrže našu borbu protiv politika koje negiraju genocid i aktivno se bore protiv povrataka Bošnjaka na Drinu – poručio je za Fenu Duraković.
Inače, u utrci za načelnika općine Srebrenica uvjerljivu pobjedu (preko 60 posto glasova) odnio je Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka./HMS/