Published On: Uto, ruj 20th, 2016

Duraković: Spot "Srpska te treba" podsjeća na hitlerovsku metodu ispiranja mozga

Jasna Duraković doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u srpnju 2010. godine te je u zvanje docenta izabrana u travnju 2011. godine.
Na Odsjeku komunikologije predaje predmete: poslovno komuniciranje, odnosi s javnošću i oglašavanje. Objavila je knjigu “Uloga odnosa s javnošću u kreaciji pozitivnog imidža države – Pozicioniranje BiH u međunarodnoj javnosti” (2011), šest znanstvenih i tri stručna rada.
Analizirajući za  propagandni video koji se posljednjih dana emitira na programu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Duraković je kazala da ako ga promatramo s komunikacijskog aspekta, jasno je da je ovaj propagandno-promotivni spot iznimno manipulativnog karaktera, jer neizravno utječe na promjenu svijesti kod recipijenata.
“To kažem u kontekstu ilustrativne promocije snažnog srpske patriotizma, emotivne početne priče koja poziva na ljubav prema srpskim otadžbini, koja u svojoj podlozi kod recipijenta utjelovljuje trajni senzibilitet i svojevrsnu empatiju prema svakome tko je na ‘nepravedan način’ izgubio oca u ratu te je majka svoje čedo donijela na ovaj svijet baš na taj dan, dan koji treba da simbolizira srpski samostalnost, srpska otpor i ustanak protiv neprijatelja, a neprijatelji su svi oni koji nisu Srbi “, rekla je Duraković.
Dodaje da se dalje u spotu nudi estetizirana scena prekrasnog krajolika i inspirativne glazbene podloge koja dodatno stimulira osjećaj ponosa kod mladog čovjeka Srbina koji je rođen i živi u Republici Srpskoj i nakon gledanja ovog spota svi trebaju biti ponosni što su Srbi.
“Ovakav spot je ciljano kreiran da većini srpski naroda odgovara jer udara na njihove emocije (takozvani psihološki marketing) i na taj način jača njihov osjećaj pripadnosti, samostalnosti, nacionalnog identiteta i vjerske tj. Etničke pripadnosti. Uz to, spot u komunikacijskom smislu jača ulogu i značaj vizualnog identiteta kroz miks pravoslavne simbolike:pravoslavna crkva kao poglavar i utemeljitelj srpstva, obitelji, tradicije i kulture, potom pravoslavno groblje puno palih srpskih junaka u borbi za tu srpski otadžbinu, uz zvuke pravoslavne liturgije te u daljnjem predstavljanju dodatni stimulans nude zaštitne boje crvena i plava kao boje zastave RS-a, simbolički prikazane kao snaga srpskih nacije “, kazala je Duraković.
Posebno ističe da su ovo izuzetno bitne stavke jer one izravno utječu na svijest i postižu željeni cilj, a to je prihvaćanje poruke s razumijevanjem kod recipijenata.
“Može se reći da je u osnovi ovaj spot konceptualno, PR-ovski i vizualno vrlo kreativan i dobro napravljen, no ako se samo malo udubimo u suštinu, vidimo da je u biti ovakav spot izuzetno nacionalistički, šovinistički te na momente podsjeća nahitlerovski metoda propagandnog ispiranja mozga, jer se poruka upućuje isključivo srpskim narodu u RS-u, što drugi narodi koji tamo žive mogu protumačiti kao kontinuirano zagovaranje nastavka etničkog čišćenja u ovom entitetu, što će reći da se pri tome namjerno zaboravlja i isključuje bošnjački narod koji živi u RS-u i koji ne samo da je pretrpio užasne zločine već je nad njim počinjen i genocid koji službena politika RS-a još uvijek otvoreno negira “, smatra Duraković.

Kako navodi, u uvodnom dijelu spota prikazuju se isječci rata i groblje ispred pravoslavne crkve, što opet veliča zločince i agresore pretapajući ih u velikosrpske junake, dok nema ni spomena o palim borcima i nevino stradalim Bošnjacima na čijoj krvi je i nastala genocidna tvorevina Republika Srpska .
“Dakle, ovakav spot propagira isključivo prosrpsku nacionalističku i separatističku politiku, koja u osnovi i dalje otvoreno zagovara nacionalne, vjerske i etničke podjele, netrpeljivost i diskriminaciju prema Bošnjacima i konstantno diže tenzijemeđu tim narodima koji žive na teritoriji RS-a. I sam naziv ovog entiteta je diskriminatoran jer nosi srpsku prefiks, stoga se i ostala simbolika temelji na isključivo srpski simbolici, što dodatno potencira eliminaciju svega što nije srpsko “, ističe Duraković.
Ona kaže da ako se na ovom referendumu izjašnjava o danu RS-a, koji je antidejtonski, neutemeljen i nezakonit po Ustavu države Bosne i Hercegovine, pitka i lagana poruka koja se šalje uz olakšanu direktivu kako glasati i zašto svatko treba glasati ZA na ovom referendumu , duboko u srži zagovara separatizam i netrpeljivost prema svima koji tako ne misle i koji žele imati samo jednu domovinu i to onu državnu, Bosnu i Hercegovinu, a ne entitetsku.
“Ovakva poruka plasirana u predizbornoj galami i ujdurmi zaista može izazvati veliku euforiju i navesti ljude da masovno glasaju ZA, iako možda tako u osnovi i ne misle, niti imaju ikakve koristi od toga što će se slaviti tzv. Dan RS-a, ali su ovdje ključni čimbenici odabira vremena i okolnosti u kojima se kreira i diseminira ovakva poruka, jer su ljudi za vrijeme predizbornih kampanja izloženi velikom broju različitih poruka, bombardirani su njima svakodnevno pa se događa da čula malo oslabe, da ne kažem da malo otupe te postaju senzibilnija i lakše prihvaćaju poruke koje jačaju osjećaj pripadnosti, održivosti, mladosti koja ne okreće leđa religiji i tradiciji već je objeručke prihvaća i uzdiže na višu razinu, razinu nove srpske snage u duhu sintagme ‘svoj na svom’ “, kazala je Duraković.
Smatra da ovaj spot zapravo svjedoči da propaganda zaista može biti moćno oružje ako se nađe u rukama vještih kreatora / manipulatora, koji pri tome znaju odabrati i pravo vrijeme i prave mase koje su nedovoljno građanski i kritički osviještene i koje nesvjesno i zatucano akceptiraju nametnute stavove i vrijednosti, dopuštajući drugima da upravljaju njima i kroje njihovu sudbinu i sutra sudbine njihove djece.
“Dakle, ovdje se zaista postiže tzv. Komunikacijski domino efekt, jer kad padne jedna glava zamagljenih očiju, padaju i druge glave / domine za njom i to brzinom svjetlosti, pod uvjetom naravno da su glave / domine poredane u sistematičnom, sistemskom, planskom i međusobno padu jer se samo tako ruše sve do posljednje bez pogreške i prepreke te na kraju ostaju kreatori koji su planski izazvali / gurnuli domino lavinu da bi na kraju uspješno nastavili provoditi zacrtane ciljeve “, rekla je Duraković.
Na kraju Duraković zaključuje da ovakav spot šalje poruku jednonacionalnog jednoumlja u kojem nema mjesta za multietničnost, mir, suživot i toleranciju i sigurno nema mjesta za one druge, drugačije i neposlušne, nepodobne i bez tog S prefiksa koji tamo oduvijek žive, a kamoli da se nađe mjesta za sve one eventualne povratnike koji su usljed agresije na BiH prognani iz svojih domova.
“U propagandnom smislu ova poruka je savršenstvo neonacizma, neonacionalizma i neofašizma jer zagovara nastavak upravo takve političke ideologije. I u osnovi ona je kao takva pogubna za državu BiH i sve njene građane koji smatraju cjelovitu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu svojom jedinom domovinom i domovinom i to bez obzira na to u kojem entitetu su rođeni iu kojem gradu ili vremenu “, kazala je Duraković.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x