Published On: Sri, velj 17th, 2021

Duraković o bojkotu izbora: Mi u Srebrenici nemamo šta izgubiti jer svakako nemamo ništa

U nedjelju se u općini Srebrenica ponovno održavaju izbori za općinsko vijeće i načelnika. 

Prethodno je Središnje izborno povjerenstvo poništilo rezultate izbora na određenim biračkim mjestima, ali ne i glasove poštom. 

O razlozima i posljedicama bojkota razgovarali smo s Ćamilom Durakovićem.

Na pitanje koji je cilj i kakve bi posljedice bojkota mogle biti, Duraković je rekao da je riječ o izražavanju demokratskog nezadovoljstva zbog neuspjeha institucija, posebno CIK-a, da dostave poštu građanima koji su se prijavili za glasovanje u skladu s Zakonom.

“CIK je apsolutno zanemario tu činjenicu da je više od 700 građana materijal dobilo kasno, to je zanemarilo i odluku Suda Bosne i Hercegovine u dva navrata, mi smo također pripremili apelaciju Ustavnom sudu. Smatramo da nakon poništenja izbora u Srebrenici CIK nije osigurao transparentan izborni proces”, rekao je Duraković.

Naglašava da tzv. “probosanske stranke” ne žele sudjelovati u procesu u kojem su u neravnopravnom položaju i da nemaju šanse bilo što promijeniti, a cilj je promijeniti stvari.

“To je izraz našeg nezadovoljstva, nismo imali druge mehanizme. Da se država brinula za nas na legalan i pošten način, onda ne bismo radili ovakve stvari. Nećemo ići na ove izbore. Nemamo što izgubiti jer sada nemamo ništa “, naglasio je bivši načelnik.

Duraković je također rekao da su Bošnjaci konstantno nadglasani, da su od devet Bošnjaka koji trenutno imaju mjesta u općinskim vijećima samo dvoje dio vlade, dodajući:

“Mi najbolje znamo koji je naš interes i kako nam je bilo živjeti pod Grujičićevom vlašću četiri godine. mi smo ti koji smo iskusili svu moguću diskriminaciju i zastrašivanje, provociranje i veličanje ratnih zločinaca i ukidanje jezika u školi. Ovo je naše konačno stajalište, procijenili smo sve posljedice, ali jednostavno je bolje ne sudjelovati u dajući legitimitet Grujičiću “.

Komentirajući stav premijera RS-a Radovana Viskovića da je bojkot samo politički trik da se što manje Srba izađe na birališta, Duraković je rekao da je to samo dio propagande srpskih stranaka koje to čine zauvijek .

“Oni upravo sada izbacuju floskule tipa ‘gdje su pare’, samo da obesmisle našu ideju, mi smo konačno u tome čvrsti i stabilni. Mi nećemo izaći na izbore i pozvat ćemo građane koji podržavaju incijativu Moja adresa Srebrenica, da to ne učine. Ustvari, prosta je matematika, mi ne možemo zabraniti da Bošnjaci izađu na izbore. Imaju na to pravo, mi nećemo nikoga na silu tjerati, mi nećemo prihvatiti te mandate jer je CIK na jedan perfidan način ostavio nekoliko biračkih mjesta kao navodno tu je sve ispravno. Poništili su parcijalno ta mjesta, upravo da ne bi raspisali nove izbore, nego da bi ih ponovili. Ja već imam mandat s poništenim glasovima, ali ja taj mandat neću, ja i mnogi drugi koji su dobili mandate, tako da se neko ne nada da će neko prodati dostojanstvo za neki odbornički paušal ili neku poziciju u opštini, to nije smisao naše borbe”, zaključio je Duraković.