Published On: Wed, Oct 28th, 2015

DURAKOVIĆ: Muslimani se moraju iznova i ozbiljno suočiti s islamom

”Destruktivni odnos Zapada prema islamu i muslimanskom svijetu očigledan je na globalnoj razini, jer vodećim zemljama Zapada danas upravljaju, ustvari, bezdušne sprege korporacija koje zbog svojih ekonomskih interesa uništavaju muslimanski svijet prebogat energetskim resursima, ali nema sumnje da će tragično dehumanizirane i nezasitne korporacije uništiti temeljne vrijednosti i samoga Zapada. One su već u toj akciji”, rekao je u intervjuu za Agenciju Fena prof. dr. Esad Duraković autor knjige ”Međumuslimanski ratovi danas: krivo shvaćanje islama” objavljene prije nekoliko dana u izdanju sarajevske Tugre.
Prof. dr. Duraković kaže kako neke zemlje Zapada, na čelu sa SAD-om, iniciraju kaos na Bliskom istoku u skladu s interesima cionističke politike.
”Sve što se događa u toj regiji suštinski je u kontekstu politike cionizma, čak i onda kada se to ne uočava na prvi pogled. Strateški cilj cionizma jest upravo razaranje muslimanskih zemalja u toj regiji, njihovo slabljenje na vrlo duge staze, a zapadnjačke korporacije profitirat će na njihovim energetskim resursima. Dakle, zemlje Zapada i cionizam glavni su inicijatori kaosa na Bliskom istoku”, rekao je.

Agresivnost prema islamu

Ističe kako je agresivnost prema islamu, odnosno prema muslimanskom svijetu, jedan je aspekt ove goleme krize i ratnih pustošenja.
”Drugi aspekt, a on se čini i važnijim, jest aktualna pometnja u samome muslimanskom svijetu – njegovo dramatično potonuće u bjesomučne i beskonačne sektaške sukobe. Upravo to čini strašnom i neizvjesnom suvremenu dramu muslimanskog svijeta”, navodi prof. dr. Duraković, koji u svojoj knjizi kaže kako je fenomen koji se zove ISIL kombinacija intervencionističkog Zapada i muslimanske bratoubilačke sektaške jarosti.
”Kombinacija je zaista zastrašujuća i izuzetno efikasna. Naime, postoji mnoštvo indicija da je ISIL konstrukt Zapada i cionizma, ali je tako lukavo konstruiran da uspješno regrutira po cijelome svijetu muslimane da bi se – u svojoj nedoučenosti i neosviještenosti – borili protiv drugih muslimana, u fanatičnom uvjerenju da su u akciji povijesnog i transpovijesnog značaja, čak i eshatološkog. To je poseban, nov i najefektniji način destruiranja muslimanskog svijeta”, naveo je.

Greška je kriviti samo Zapad

Ističe kako je pogrešno to što su muslimani su u većini skloni da za sve nevolje okrivljuju Zapad iako je destrukcijski ”doprinos” Zapada očigledan.
”Okrivljavanjem samo Zapada pravi se velika strateška greška jer se tako prikrivaju slabosti samih muslimana, a upravo te slabosti danas generiraju kataklizmičke ratove u muslimanskom svijetu. Stoga vjerujem – i to je osnovni cilj ovoga moga rada – da muslimani moraju promijeniti odnos prema sebi, prema svome stanju, čak prema vlastitoj, ‘muslimanskoj svijesti’, a to znači – moraju temeljito preispitati svoje razumijevanje islama. U tome je osnovni problem toga svijeta, i u tome jest mogućnost da se odupru sveopćoj destrukciji”, rekao je akademik Duraković ističući kako ovom knjigom želi ”promijeniti fokus u osmatranju posvemašnje krize – od traženja krivaca na Zapadu k onim dubokim bunarima otrova i mržnje među samim muslimanima, a kojima se uništavaju svi zajedno, prikazujući islam – istovremeno i dramatično pogrešno – kao vjeru užasa i nasilja, kako međusobnog tako i prema drugima”.
Sve je to, kaže, posljedica pogrešnog razumijevanja islama. Cilj njegova rada je, ističe, potenciranje drukčijeg pristupa krizi u muslimanskom svijetu.

‘Imunitet’ muslimanskog svijeta u lošem stanju

”Najvažnije je, i najpreče, nositi se s krizom prevladavajući vlastite slabosti. ‘Imunitet’ muslimanskog svijeta je u dramatično lošem stanju. Dovoljan indikator trebao bi im biti to što svi vjeruju kako su, ratujući, u misiji, kako se bore za preporodni islam, a istovremeno ratuju jedni protiv drugih. Budući da svi i sve rade u ime islama, znači da je problem u njima, u njihovom odnosu prema islamu. Muslimani se moraju iznova i s ozbiljnošću koju zahtijeva užasavajuća kriza suočiti s islamom”, kazao je prof. dr. Duraković.
Inače, akademik Esad Duraković je filolog, orijentalist, arabist, prevoditelj, književni kritičar, član ANUBiH, član Arapske akademije znanosti u Damasku i član Arapske akademije znanosti u Kairu. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za orijentalnu filologiju.
”Muslimanski svijet je danas u krizi koja se čini sudbinskom. Nakon pada komunizma Zapad je usmjerio svoju ideološku oštricu, ali i svoje ratničke potencijale, protiv islama i muslimanskog svijeta kao glavnog i globalnog neprijatelja. U tome je postigao ekstremno negativne rezultate: muslimanski svijet je postao stratište, a islam glavna ideološka meta”, citat je iz uvoda Durakovićeve knjige.
FENA