Published On: Ned, velj 13th, 2022

„Dupli kruh“ će promijeniti Hrvatsku

Hrvatska ima više od tri tisuće beskućnika, a 400 tisuća tona hrane baca se godišnje. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi tim poduzetnika predvođen Karlom Vulinom iz Kroštula Lab pekarnice i doktorom ekonomije Matom Damićem te partnerima iz Ožujskog piva započeli su projekt DUPLI KRUH. Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama, a koje će isti darovati krajnjim korisnicima.

Koncept zelene tranzicije i cirkularne ekonomije u Hrvatskoj se spominje već neko vrijeme. Unatoč tome, vidimo da se i dalje velika količina nusproizvoda prehrambene industrije baca, dok istovremeno značajan broj naših sugrađana nema dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, uključujući kvalitetnu prehranu. S ciljem pomoći u rješavanju ovog problema pokrenut je projekt „Dupli kruh“ koji će putem inovativnog poslovnog modela osigurati zdravi kruh svakog dana skupinama ljudi koji su zaboravljeni!“ ističe doktor ekonomskih znanosti i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Mate Damić.

prehrambeni tehnolog Karlo Vulin iz Kroštule

Početak projekta bio je povezivanje proizvođača kruha i piva. Naime, u proizvodnji piva nastaje nusproizvod – pivski ječam (koji je bogat vlaknima i proteinima) iz kojeg, uz ostale dodatke, nastaje nutritivno bogat zdravi kruh. Kroštulin Dupli kruh nastajat će zahvaljujući preostalom pivskom ječmu koji nastaje proizvodnjom Ožujskog, omiljenog hrvatskog piva.

”Ponovna upotreba i recikliranje sastavni su dio društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare stoga nam je iznimno drago što je Kroštula upravo u nama prepoznala najboljeg partnera za projekt Dupli kruh. Već sada u Pivovari recikliramo 98% proizvedenog otpada i nusproizvoda, kontinuirano smanjujemo potrošnju vode i količinu otpadnih voda te potrošnju energije u proizvodnji. Veseli nas što će Žuja zajedno s Kroštulom omogućiti zdrav i nutritivno bogat kruh te našim potrebitim sugrađanima osigurati kvalitetnu osnovnu namirnicu“, izjavio je Zlatko Novaković, marketing manager za core brendove Zagrebačke pivovare.

Dupli kruh

Dupli kruh je zdraviji kruh. Hranjiviji je jer je pivski ječam bogat proteinima i vlaknima. Kruh s prirodnim kvascem s lakoćom ostaje svjež i nekoliko dana bez pljesnivosti. Ključ je u nižem PH-u u kojem loše bakterije ne preživljavaju.

„Dajemo tijestu dovoljno vremena za razvoj arome. Fermentacija zahtijeva vrijeme i glavna je karika za dobivanje ukusnog komada kruha. Ovaj kruh ima niži glikemijski indeks, ne napuhuje i nema aditiva te je bogat proteinima i vlaknima!“  ističe prehrambeni tehnolog Karlo Vulin iz Kroštule.

Svakog dana Dupli kruh možemo kupiti u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. U suradnji s Caritasom te drugim pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama drugi kruh bit će darovan onima najpotrebnijima kojih je svakog dana u našoj Hrvatskoj na tisuće.

Informacije o Duplom kruhu kao i popis prodajnih mjesta možete pronaći na web stranici www.duplikruh.hr .

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Oče naš… kruh naš svagdašnji daj nam danas 🙏 odpusti nam dug naš kako mi otpuštamo dužnicima našim..najjača molitva.l.p

Z-Deno
Z-Deno
4 mjeseci prije

Da to je ne jerojatno kolko se hrane danas u svijetu baca.

Z-Deno
Z-Deno
4 mjeseci prije

A to 3000 beskućnika pomnožite jedno sa 10.

Z-Deno
Z-Deno
Šta ti kažeš na ovo?  Z-Deno
4 mjeseci prije

Beskućnici ili homless nije greška države. To je do svakog tog pojedinca. Proučavao sam ih na zapadu. Nije da on neće da radi, nego to je bolest. On voli i hoće da spava na klupi, ispod mosta, na otvorenom. Oni to vole. Mnogi imaju porodice i kuće, koje su ostavili i otišli da žive ko beskućnici. Bolest.