Published On: Čet, stu 26th, 2020

Dumpor i Demirović, uhićeni u akciji Inpact u Mostaru, prebačeni u KPZ Sarajevo

Rijad Dumpor i Dženan Demirović, koji su prije nekoliko dana uhićeni u sklopu velike policijske akcije Inpact koja se odvijala u Mostaru, prebačeni su sinoć u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Tu informaciju je za Klix.ba potvrdio direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević, navodeći da je to odluka Županijskog suda u Mostaru.

“Radi se o pritvorskom predmetu i podaci koje ja posjedujem, na osnovi kojih su oni došli u zatvor u Sarajevu, jesu da im je određen pritvor u trajanju od mjesec dana”, kazao je Zubčević.

Inače, kako je pojasnio, o prebacivanju osumnjičenika u bilo koji zatvor na području Federacije BiH odlučuju sudovi, koji u komunikaciji s Ministarstvom pravde osiguravaju da se aktivnosti što brže i kvalitetnije provode te da se stvore uvjeti za što efikasniju istragu, ali i da se tijekom pandemije, zbog epidemioloških mjera, osigura ograničen broj osoba u prostorijama.

Još nekoliko uhićenih u ovoj akciji je prebačeno u zatvor u Zenicu. I Sado Đugum, jedan od uhićenih u akciji Inpact, također je trebao biti prebačen u KPZ Zenica.

Također, kako neslužbeno doznaje Klix.ba iz dokumenta koji je upućen u Sarajevo i Zenicu, uočljivo je da je zbog sukoba klanova i veza njihovih pripadnika rizično da svi uhićeni budu pritvoreni u Mostaru.

Dumpor i Demirović, prema saznanjima, terete se za počinjenje niza kaznenih djela.

Osim njih dvojice uhićeno je još osoba, a svi oni su se prije prebacivanja nalazili u prostorijama FUP-a u Mostaru. Osim Dumpora, Đuguma i Demirovića, u ovoj akciji su uhićeni i Miran Voljevica, Edhem Memić i Vedran Drljević.

Sumnjiče se za kaznena djela organiziranog kriminala, iznude, prijevare, trgovine narkotičkim sredstvima i otmice.

Akcija je rađena po nalogu Tužiteljstva HNŽ, a glasnogovornica FUP-a Marina Zović ranije je za kazala da su osumnjičene osobe višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela.