Published On: Uto, sij 5th, 2021

Đukanović odbio potpisati opoziv sedam veleposlanika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je potpisati ukaz nove crnogorske vlade o opozivu sedam veleposlanika te države.

– Za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao bi obrazloženje. Ono u ovom slučaju nedostaje. Posebno ako se uzme u obzir da se prijedlozi Vlade za opoziv sedam veleposlanika, i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini sastoji od jedne rečenice – da se veleposlanik opozove s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Crne Gore – izjavio je Đukanović.

Đukanović je kazao kako bi pristajanjem da donese ukaz o razrješenju veleposlanika uz obrazloženje da nisu radili u skladu s interesima države značilo da je suglasan s “paušalnim, politikantskim i revanšističkim ocjenama”.

Dodao je kako nije neobična praksa u svijet da nakon promjene vlasti dođe do smjene određenog broja nekarijernih diplomata uz političko obrazloženje.

– Ipak, takve legitimne političke poteze nove vlasti treba poduzimati ne blateći ljude, ne urušavajući njihov moralni i profesionalni integritet – naveo je crnogorski predsjednik, prenosi N1.

Vlada Crne Gore ranije je odlučila da opozove veleposlanike Crne Gore u Kini Darka Pajovića, u Srbiji Tarzana Miloševića, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, u Italiji Sanju Vlahović, u Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića i u Njemačkoj Veru Kuliš./HMS/