Published On: Ned, pro 8th, 2013

Đukanović nakon deset godina u Beogradu

PODGORICA – Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravit će od sutra (ponedjeljak) u dvodnevnoj službenoj posjeti Beogradu, što će biti njegova prva posjeta Srbiji nakon deset godina.

Posljednji put, Đukanović je bio u Beogradu kada je prisustvovao pogrebu srpskog premijera Zorana Đinđića.

Odlazak crnogorskog premijera u Srbiju biće dodatni poticaj razvoju suradnje dvije zemlje, koja posljednjih godina ide uzlaznom putanjom.

Otopljavanje odnosa Crne Gore i Srbije počelo je dolaskom Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, koji je više puta izjavio da je nezavisnost Crne Gore “završena stvar”.

Da su odnosi Crne Gore i Srbije veoma dobri i da mogu biti primjer regiji čulo se i nedavno, prilikom službene posjete premijera Srbije Ivice Dačića Crnoj Gori 20. rujna.

Premijeri Đukanović i Dačić poručili su da će njihove vlade raditi na unapređenju ekonomske suradnje i međusobno se pomagati u europskim integracijama. Dačić je tom prilikom rekao da će se Srbija uvijek zanimati za prava Srba u Crnoj Gori, ali i voditi računa o pravima Crnogoraca u Srbiji.

Srpski premijer sastao se s Đukanovićem u Budvi na marginama Samita 100 biznis lidera regije. Tom prilikom rečeno je da su odnosi Srbije i Crne Gore “relaksirani” od problema iz prethodnog razdoblja i da će biti sve bliži i čvršći.