Published On: Pon, kol 21st, 2017

Dujmović: Tražit ćemo i podržati najbolja rješenja za našu kinematografiju

Možemo biti ponosni na našu kinematografiju. Iako djeluje u neuređenom sustavu, s malo novca i uz mnogo drugih problema, zahvaljujući velikim naporima i angažmanu filmskih umjetnika, filmskih radnika, istinskih zaljubljenika sedme umjetnosti, uspješno se drži korak s europskim i svjetskim filmskim produkcijama – izjavila je za Fenu federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović.

Pohvalivši još jednom program, organizaciju i stvaranje jedinstvene i ugodne filmske atmosfere na tek završenom Sarajevo Film Festivalu (SFF), ministrica Dujmović je ocijenila kako je riječ o jednom od najprestižnijih europskih kulturnih događaja.

Ističe i kako ne treba potcijeniti ni značaj ostalih filmskih manifestacija u BiH koje su također kvalitetne, a iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja. Takav je slučaj s predstojećim Mediteran Fičm Festivalom u Širokom Brijegu, kao i Danima hrvatskog filma u Orašju, Mostar Film Festivalom, Tuzla Film Festivalom, International Animated FF u Banja Luci, Jahorina Film Festivalom, Omladinskim Film Festivalom u Sarajevu, NAFF-om u Neumu…

Naglašava kako se s punim pravom može kazati da bosanskohercegovačka kinematografija, u konstelaciji vladajućih društvenih odnosa i zbivanja, promovira Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

Cijeneći značaj kinematografije, tog vrlo važnog medija, koji ima između ostaloga, kulturni, edukativni i ekonomski utjecaj u društvenoj zajednici, Federalno ministarstvo kulture i sporta  u domeni svoje mjerodavnosti, kaže Dujmović, daje puni doprinos za njeno još bolje i efikasnije djelovanje.

-Od 2015. godine Ministarstvo se borilo i izborilo da napokon u upravljačke strukture Javnog poduzeća „Filmski centar“ d.o.o. Sarajevo i Fondacije za kinematografiju uđu renomirani, profesionalni,  stručni i sposobni kadrovi. Konkretno, ove godine Vlada FBiH  na prijedlog FMKS u Nadzorni odbor Filmskog centra Sarajevo i Upravno vijeće Fondacije za kinematografiju imenovala je stručne i kompetentne osobe, koje će sigurno kinematografiju podići na višu vrijednosnu razinu. Metaforički kazano, po slikovitoj narodnoj poslovici „ Dato je dite materi“ – ističe ministrica Dujmović.

Po njenim riječima, dosta je bila nesređena ova oblast pa tako od 2008.godine do ovogodišnjeg imenovanja novih članova u spomenute strukture, nije se mijenjao sastav članstva i više su djelovali u „tehničkom mandatu“ i u nepotpunom sastavu.

Sa zadovoljstvom ističe da su novoimenovani članovi NO FCS i UV Fondacije za kinematografiju poznati filmski i kazališni umjetnici Slaven Knezović i Emir Hadžihafizbegović, renomirani redatelji, scenaristi i producenti Srđan Vuletić, Ivo Čolak, Milan Trivić i Milenko Prstojević. Također, ugledni filmski djelatnik Jasmin Duraković je imenovan za v.d. generalnog direktora Filmskog centra Sarajevo.

-Pred ovim ekspertnim timom je dosta posla. Između ostaloga, treba potaknuti donošenje zakona o kinematografiji, utjecati  na rješavanje sustava financiranja filmske umjetnosti, izboriti se za moderniju organizaciju u oblasti kineamatografije. Ministarstvo će se zauzeti za pronalaženje najboljih rješenja za kinematografiju, surađivat će  s ostalim relavantnim subjektima, državnim i županijskim, koji imaju punu ustavnu mjerodavnost u sektoru kulture i dat će na tom planu svoj puni doprinos – kaže  Dujmović.

Dodaje kako treba razgovarati i o rješavanju problema s kojima je suočena Kinoteka Sarajevo, jedna od sedam institucija kulture od značaja za BiH.

-Moramo sačuvati ovo bogato kulturno naslijeđe. U prvom redu treba riješiti pravni status Kinoteke i osigurati  redovito financiranje – zaključuje u razgovoru za Fenu federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>