Published On: Pet, lip 25th, 2021

Duhovne senzacije | Bitno.net

Jedan od pokazatelja duhovnog razvoja je obustavljanje potrage za duhovnim natprirodnim doživljajima:

“Jao, oče, ona ikona se pomaknula! A ova je proplakala!”

Pitam ih:

“Dobro i što s tim? A što se s tobom dogodilo nakon toga? Ili se sve zaustavilo na tvojim ‘a’ i ‘uh’?”

“Oče, ispričat ću ti nešto zadivljujuće! Putovala sam u Jeruzalem i bila sam jednostavno u šoku, a potom…”

“I što je bilo potom? Što se promijenilo u tvom životu?”

“Pa ništa…”

Jednom su mi ispričali:

“Putovala sam u Jeruzalem 35 puta i vidjela jednog starca!”

“Dobro i što si postigla time što si vidjela starca?”

“Ali njega nisu svi vidjeli, a mene je čak i primio!”

“Bravo! I što s tim? Zar je to uspjeh? To je sve samo izvanjska stvar. Zar će te za vrijeme Drugog dolaska Krist upitati: ‘Koliko svetaca si vidjela?’ – i to je sve? A ako si putovala u Jeruzalem, On će te možda pitati jesi li obišla taj grad barem deset puta? A ti odgovoriš: ‘Ne, samo tri puta.’ – ‘A-a-a, tri, pa to je manje od deset!’

Zar je to ta duhovnost koju njeguješ u svojoj duši? Eto, ja sam, na primjer, vidio i starca Porfirija i starca Pajsija i starca Jakova. Je li se zbog toga što sam ih vidio u mojem životu nešto promijenilo na čaroban način? Krist je bio sasvim blizu apostola, ali Juda zbog toga ništa u sebi nije promijenio, a povrh toga je i izdao Krista. A sveti apostol Petar se odrekao Krista. Toma je također pokazao nevjeru, ali Gospodin je bio s njima.

Pričati o tome gdje si bio, koga poznaješ, s kim razgovaraš, nije dovoljno. Poznajem ljude koji nikada nisu bili na Svetoj gori, jer su nepokretni. Znam i žene koje nikada nisu putovale u Jeruzalem jer su siromašne i imaju puno djece, ali im je u duši uvijek radost Uskrsnuća i grob Gospodnji. Ne pričam ovo kako biste mislili da ne trebate obilaziti sveta mjesta, putujte slobodno. Ali ako budete putovali i vraćali se isti kakvi ste i pošli, to neće biti dovoljno. To je ono što ja imam u vidu.

Žena priča mužu da ga voli i da nema drugog, ali to je neuvjerljivo. Ako je to zaista tako, nema nikakve potrebe govoriti o tome – iz tebe se rasprostiru valovi istine, topline i ljubavi prema drugom čovjeku.”

arhimandrit Andrej Konanos

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>