Published On: Pet, sij 20th, 2023

Dugogodišnji osobni tajnik pape Benedikta, Padre George, piše o godinama provedenim s Papom i opisuje odnos dvojice papa

Hoće li papa Franjo u mirovinu, čime bi bio treći papa u povijesti koji se na to odlučio ili to nije na dnevnom redu? Sada nije izvjesno da će Franjo slijediti papu Benedikta i ići skoro u mirovinu, ali je gotovo sigurno, ako se njegovo zdravstveno stanje pogorša, da će se odlučiti na taj potez. U Vatikanu se govorka da je u glavno tajništvo uputio zahtjev za mirovinom, ali to nije potvrđeno.

Zanimanje za tu temu pojačala je najnovija knjiga dugogodišnjeg osobnog tajnika pape Benedikta, Georga Gaensweina. Objavljena je ovih dana i, čim se pojavila u knjižarama, izazvala je veliku pažnju. U njoj bivši tajnik, koga u Italiji zovu Padre Georg, piše o godinama koje je proveo s papom Benediktom, a svakako je najzanimljiviji dio u kojem opisuje odnos dvojice papa.

Nesklon sadašnjem papi

Potpuno je jasno da otac Georg nije sklon sadašnjem papi, a razloga je više. Papa Franjo ga je razriješio nekih visokih crkveni dužnosti rekavši mu da je vrijeme da se brine samo za Benedikta, a on je to shvatio kao degradaciju. U memoarima navodi kako je papa Benedikt bio iznenađen nekim potezima novog pape i jasno daje na znanje da nije bio zadovoljan s njima. Radi se o stavovima pape Franje u odnosu na pobačaj i homoseksualizam, a posebno je istaknuo da je Benedikt bio razočaran kada je ukinuta misa na latinskom jeziku.

Deset godina je papa Benedikt proveo zatvoren u samostanu, daleko od javnosti, i nije se činilo da se konfrontira s Franjom. Međutim, u knjizi njegovog tajnika osjeća se da je bio nezadovoljan mnogim potezima svog nasljednika, ali javno nije želio ulaziti u konflikt s njim. Osobni tajnik to prepričava kao “Bog je u šutnji”, a to se tumači kao želja da se dalje ne vodi slična polemika kada Benedikta više nema.

Prije nekoliko dana primio je papa Franjo na razgovor Padre Georga, ali Vatikan nije saopćio o čemu su razgovarali. Očito je bila želja pape Franje da se ne koristi mrtav papa za sukobe u Katoličkoj crkvi između onih koji žele reforme i konzervativaca. I Georg je rekao “sada moram šutjeti”, a pojavio se i u blizini pape na sprovodu australskog kardinala.

Opisujući u knjizi kako je došlo do toga da ga papa još za života Benedikta smijeni s nekih položaja otac Georg piše: “Papa me primio i iznenađeno rekao: ‘Od sada ostanite kod kuće. Pratite Benedikta, koji vas treba, i ponašajte se kao štit’. Ostao sam šokiran i bez riječi. Kada sam pokušao odgovoriti, on je suhoparno zaključio govor: ‘Od sutra se više ne vraćaš na posao’. Rezignirano sam odgovorio: ‘Ne mogu to razumjeti, ne prihvaćam to ljudski, nego se prilagođavam samo u poslušnosti’. A on je odgovorio: ‘Moje osobno iskustvo je da je prihvaćanje u poslušnosti dobra stvar’. Benedikt je ironično komentirao: ‘Čini se da mi papa Franjo više ne vjeruje i želi da budeš moj skrbnik’.

Veliki tračer je đavao

Sve to je opisao do detalja u knjizi “Ništa osim istine”, koja se već naveliko prodaje po talijanskim knjižarama. Sami memoari su potvrdili ono što se u Vatikanu već duže vrijeme zna, a to je da postoje dvije struje, jedna koja je sklona sadašnjem papi i druga koje je konzervativnija i ne slaže se uvijek s potezima pape Franje.

Ovi memoari došli su u trenutku kada se mišljenja ovih dviju struja sukobljavaju, a papa Franjo nikako ne želi da se shvati da je u Benediktu imao protivnika. “Veliki tračer je đavao”, rekao je papa Franjo prije nego se sastao s paterom Georgom, a očito je to bila poruka da su u pozadini svega govorkanja koja se mogu različito tumačiti.

Intrigantna najnovija knjiga dugogodišnjeg osobnog tajnika pape Benedikta Georga GaensweinaIntrigantna najnovija knjiga dugogodišnjeg osobnog tajnika pape Benedikta Georga Gaensweina

Lukav kakav je, papa Franjo nastoji smiriti strasti, ali je pitanje hoće li u tome uspjeti. Moćan je lobi konzervativaca, ima ih i u rimskoj Kuriji, ali posebno su jaki među svećenicima u Americi. Pitanje je hoće li ova knjiga posebno inspirirati konzervativni lobi da se suprotstavi papi Franji ili će Franjo još više učvrstiti vlast u Vatikanu.

Među novim kardinalima koje je imenovao ipak je puno onih koji zdušno podržavaju reforme i samog papu Franju, a njih ne uzrujava mnogo to što je mislio Benedikt XVI. I oni su spremni ići dalje smjerom kakav je danas u Katoličkoj crkvi, bez obzira na konzervativce.

Poznato je da je postojala duboka individualna i teološka razlika između dvojice pape. “Razlike u načinu rada i nijanse njihovog teološko suda se vide. Ali Benedikt nikada nije tumačio ili procjenjivao Franjine poteze”, priznao je u knjizi Georg. I zaista, bivši papa nije javno kritizirao sadašnjeg, ali mu je dao do znanja da se ponekad ne slaže s njim. Kada je papa Franjo pripremao neki dokument koji je bio izuzetno važan, poslao ga je prvo Benediktu da ga pročita. Ponekad odgovor nije dobio, a ponekad je Benedikt dao neku preporuku.

Postoje različite vizije crkve

Sada Georg kaže da je činjenica da postoje dvije frakcije u crkvi, tradicionalistička i progresivna. Problem nije to što su istovremeno živjela dvojica papa, nego to što se razvijaju i rade dvije stranačke skupine, jer je s vremenom postalo jasno da postoje različite vizije crkve. Bilo je međutim i vrlo napetih situacija poput one kada je kardinal Robert Saraah, Franjin protivnik, objavio knjigu u kojoj je Benedikt naveden kao koautor. Mnogi su je doživjeli kao direktnu kritiku pape Franje. Kasnije je umirovljeni papa rekao da on nije bio koautor te knjige.

Ovi memoari, za koji se slobodno može reći da su eksplozivni, otkrivaju kako je došlo do ostavke Benedikta XVI. “Benediktova početna ideja bila je priopćiti ostavku na kraju svog božićnog obraćanja Rimskoj kuriji 21. prosinca 2012. Želio ih je obavijestiti o svojoj namjeri da se povuče s papinstva 25. siječnja 2013., u povodu blagdana obraćenja svetog Pavla. Kad mi je to rekao sredinom listopada, odgovorio sam mu: ‘Sveti Oče, dopustite mi da kažem da, ako budete tako radili, ove godine nitko neće slaviti Božić, ni u Vatikanu ni bilo gdje drugdje. Bit će to poput hladnog tuša.’ Shvatio je i na kraju odabrao 11. veljače.”

Sada je pitanje hoće li papa Franjo ostaviti patera Georga u Vatikanu ili će ga premjestiti u Njemačku gdje je još uvijek nadbiskup. Sigurno će ovisiti kako će biti dugoročne reakcije svećenstva na njegovu knjigu, a papa neće poduzeti drastične korake da se to ne bi shvatilo kao odmazda. Ali dugoročno je bitno i kakvo će biti zdravstveno stanje pape, hoće li moći još dugo vremena obnašati papinske dužnosti. Ako ne, moguće je da će sukob dviju struja postati, nakon ove memoarske knjige, žešći i prisiliti papu Franju da ode u mirovinu.

Modernizacija na kušnji

Nikada do sada nije bilo moguće da budući papa bude kritiziran od bivšeg, niti da bivši papa hvali budućeg papu. Međutim, stvari se mijenjaju i to nevjerojatnom brzinom pa je crkva suočena za sasvim novim situacijama. Ovi memoari dokazuju da je novo vrijeme zakucalo i na vrata Katoličke crkve i da ništa više nije moguće sakriti od javnosti.

Ipak, Georg je najavio da će većinu dokumenata pape Franje, koje su osobnog karaktera, spaliti i da neće iznositi pojedinosti.

U knjizi je detaljno opisao i što je Benedikt volio, kako je ponekad sa svojim osobnim tajnikom gledao serije na televiziji, ali je najviše uživao u glazbi. Autor govori i o bliskom odnosu koji je Ratzinger imao s Ivanom Pavlom II. unatoč jasnoj razlici u karakteru i stilu. Međusobno su imali puno povjerenje jedan u drugoga i Ratzinger je izuzetno cijenio rad svog prethodnika. Pater Georg kaže da nije vjerovao da će njemački kardinal nakon konklave 2005. biti izabran za papu.

Postojali su kardinali koji su prije ulaska u Sikstinsku kapelu željeli Ratzingera isključiti među kandidatima. “Osjetio sam da proživljavam povijesni i gotovo dramatični trenutak”, napisao je Georg.

Opisani su i dramatični trenuci iz pontifikata Benedikta, pogotovo kad su do javnosti došli povjerljivi papinski dokumenti koje je ukrao papinski batler. Benedikt je bio i vrlo iznenađen što je Franjo odbio stanovati u Apostolskoj palači i uselio se u rezidenciju Santa Marta. Kaže da to nije bilo zbog štednje jer su stambene prostorije gotovo iste veličine kao u Apostolskoj palači.

Još je mnogo zanimljivih detalja koji će izazivati pažnju u vremenima koja dolaze. A bez sumnje i memoari će pokazati pravu snagu konzervativaca, a to će odlučiti, između ostalog, i hoće li papa Franjo biti pod još većim pritiskom da nastavi ili uspori modernizaciju crkve.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
13 dana prije

🇭🇷🙋‍♂️🙋