Published On: Čet, kol 23rd, 2018

DUDAKOVIĆEV SURADNIK U ZLOČINU Hasan Ružnić pušten na slobodu uz izrečene mjere zabrane

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Hasanu Ružniću u predmetu Atif Dudaković i drugi te se istovremeno osumnjičenom izriču mjere zabrane.

Mjere se odnose na zabranu napuštanja boravišta i putovanja i obavezno javljanje nadležnom organu, odnosno Policijskoj postaji Bihać dva puta tjedno.

Zabrana se odnosi na sastajanju s određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), s časnicima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara.

O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih postaja, odnosno PP Bihać. Osumnjičenom se nalaže da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju te obaveze ili kojim se zahtijeva prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužiteljstvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost tih mjera će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se upozorava da mu se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze izrečene ovim rješenjem.

Sud Bosne i Hercegovine je prijedlog za određivanje pritvora našao neosnovanim iz razloga što Tužiteljstvo nije u dovoljnoj mjeri uvjerilo Sud u postojanje posebnog pritvorskog razloga, odnosno nije prezentiralo dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bijega i osnovan u bojazan da će uništiti, skriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače.

S druge strane, Sud je ocijenio da se ista svrha može ostvariti primjenom blaže mjere od pritvora, te je izrekao mjere zabrane kako su pobrojane.

Hasan Ružnić osumnjičen je da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, priopćeno je iz Suda BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare