Published On: Ned, ožu 14th, 2021

DUDA BALJE ULAZI U SKUPŠTINU Vrhovni sud Kosova poništio izbor bošnjačkih predstavnika izabranih glasovima Srba

Sudsko vijeće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke poništiti većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u srpskim sredinama na Kosovu na izborima 14. veljače.

Odlukom su obuhvaćene i dvije žalbe predstavnika bošnjačke manjine u Skupštini Kosova koje su podnijeli Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Socijaldemokratska unija Dude Balje, koje su odbijene kao neosnovane.

S obzirom na to da su odluke Vrhovnog suda Kosova konačne, to znači da je Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije zastupnica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje.

Podsjećamo, Duda Balje, predsjednica Socijaldemokratske unije i kandidatkinja za zastupnicu bošnjačke manjine u Skupštini Kosova tvrdila je da na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. veljače, nije ispoštovana stvarna volja birača iz nacionalnih manjina.

Balje je ranije izjavila da je Adrijana Hodžić iz inicijative “Ujedinjena zajednica” na mjesto zastupnice u Skupštini Kosova došla skoro isključivo glasovima Srba.