Published On: Sub, velj 15th, 2014

DUBIOZA KOLEKTIV: Nismo bošnjački bend

Dubioza kolektiv reagirala je na tekst objavljen u Jutarnjem listu u kojemu stoji kako je ”poruka koju svjetski poznati reggae-ska-punk bend iz Zenice Dubioza kolektiv zadnjih šest godina sa svojih albuma šalje domaćoj i stranoj javnosti napokon dospio do građana”.

“U prvim danima nasilnih prosvjeda u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Bihaću i Mostaru hrvatski su internetski portali krajnje lijevog usmjerenja naprosto vrvjeli člancima podrške socijalnom buntu u Bosni i Hercegovini. Stvarao se dojam da je poruka koju svjetski poznati reggae-ska-punk bend iz Zenice Dubioza kolektiv zadnjih šest godina sa svojih albuma šalje domaćoj i stranoj javnosti napokon dospio do građana BiH i da je u susjednoj državi na djelu stvaranje nekog sasvim novog postnacionalnog bosanskog identiteta koji će ujediniti pripadnike sva tri konstitutivna naroda i okrenuti ih protiv njihovih stvarnih neprijatelja – političke elite stasale na Daytonskom ugovoru. No, kao što je sastav Dubioze kolektiv dominantno bošnjački, tako su se i prošlotjedni prosvjedi odvijali isključivo u dominantni bošnjačkim gradovima i kantonima (u podijeljenom Mostaru u njima su sudjelovali gotovo isključivo Bošnjaci iz istočnog dijela grada), dok su srpski entitet i hrvatski krajevi Federacije BiH uglavnom ostajali nijemi promatrači zbivanja”, stajalo je u tekstu u Jutarnjem listu.

”Ponukani tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda Dubioza kolektiv koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih dominantnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorija. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor u kojem je etnički predznak važniji od sadržaja”,navodi se u reakciji benda.

Dubioza Kolektiv AT

Dubioza kolektiv navodi kako njihov bend može biti sve samo ne “dominantno bošnjački”, “dominantno hrvatski” ili “dominantno srpski” bend.

”Mi kao ljudi prosto ne prihvaćamo takvo prebrojavanja krvnih zrnaca. Ako ćemo već ići u detalje, na nedavno održanom popisu stanovništva, niti jedan od članova benda se nije izjasnio kao Bošnjak. Dragi autore, možda će vas šokirati činjenica da se u našim redovima ima čak i jedan član iz Srbije koji svira saksofon”, stoji u priopćenju.

Dubioza navodi kako su autor i njegovi istomišljenici iz medija neprekidno pokušavaju umanjiti socijalni i nad-etnički karakter nezadovoljstvo građana, te umjesto toga pokušavaju u prvi plan staviti nepostojeći međunacionalni sukob i zaštitu “nacionalnih interesa” pojedinih etničkih grupa.

”Zaboravljate da je gladan Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Ostali prije svega osoba praznog želuca, a tek nakon toga pripadnih nekog od konstitutivnih (ili nekonstitutivnih) naroda.

Jedna od rijetkih stvari oko kojih se BiH političke elite savršeno slažu je da državna imovina koja vrijedi (telekomi, energetski sektor itd) treba biti prodana. Kada se sve što vrijedi rasproda, narodi koji žive u BiH bez obzira na ustavni poredak i etničku pripadnost će konačno imati punu ravnopravnost. Ravnopravno će naslijedi i dugove koje će otplaćivati MMF-u i podjednake rupe u stomacima.

Često smo u Hrvatskoj i ono što i vidimo i čujemo od naših prijatelja je da su i kod vas stomaci dominantno prazni, da su plate dominantno male, da su političari dominantno korumpirani i da vrlo skoro možete očekivati dominantno hrvatske prosvjede”, stoji u reakciji Dubioze kolektiva.