Published On: Sri, ruj 4th, 2019

DSHV zabrinut zbog grafita mržnje u Novom Sadu i izostanka osude lokalnih vlasti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u srijedu zabrinutost zbog prijeteće poruke u Novome Sadu, kao i zbog toga što nije bilo njegove osude lokalnih vlasti, ali je pozitivno ocijenio reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.

U novosadskom naselju Detelinara u utorak je ispisan veliki grafit mržnje „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“, što je čelnik SDSS-a osudio i dao „bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju“, a posebno kolegama Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku DSHV-a i Jasni Vojnić, predsjednici HNV-a.

„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je sa zabrinutošću primio vijest o najnovijoj prijetećoj poruci mržnje spram Hrvata. Takve poruke, na žalost, nisu samo dio ‘folklora’ navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti“.

Valja istaknuti, dodao je u izjavi Žigmanov, da negativni sadržaji i govor mržnje za posljedicu ima i to da su Hrvati u Srbiji najomraženiji narod.

„DSHV pozdravlja brzu i učinkovitu reakciju novosadskih vlasti na prikrivanju zastrašujuće prijeteće poruke s grafita, no željeli smo i čuti riječi osude ovog sramnog djela predstavnika ne samo lokalnih vlasti, koje su izostale“, ističe čelnik DSHV-a.

Ova stranka „pozitivno ocjenjuje reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i njegove nedvosmislene osude prijeteće poruke mržnje spram Hrvata u Srbiji“.

„Tako što Hrvate u Srbiji može samo hrabriti da ustraju u svojim zalaganjima za postizanje pune ravnopravnosti u Srbiji, unatoč svim izazovima kojima smo izloženi. Naravno, DSHV i HNV bit će i nadalje konstruktivni politički čimbenik u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima te nastaviti razvijati dobre odnose s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, SDSS-om i Srpskim narodnim vijećem“, naveo je Žigmanov u izjavi.

Grafit mržnje u Novome Sadu osudila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i zatražila od mjerodavnih da identificiraju i sankcioniraju odgovorne.

Iz LSV-a navode da uklanjanje grafita neće spriječiti one koji šire mržnju da nastave to činiti i ističu da će sankcioniranje biti najbolja prevencija da se takvi incidenti više ne ponavljaju.

“Novi Sad je ponosan na svoju multikulturalnost. Svatko tko pokušava to promijeniti, mora imati ime, prezime i presudu”, naveo je LSV u priopćenju za javnost.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare