Published On: Pon, stu 12th, 2018

DRŽAVNIČKA PORUKA MILORADA DODIKA BOŠNJACIMA: Nemojte uraditi istu grešku kao Srbija u Jugoslaviji. Budite pametniji od nas

Predsjednik  Milorad Dodik  u kojem Hrvati vide i svog predsjednika nakon što im je putem Komšića oteto pravo da budu zastupljeni u Predsjedništvu istaknuo je nakon zajedničkog sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da oni imaju zajedničku politiku i da mu nije bitno tko će, s druge strane, biti njihov partner u vlasti.

“Nema napretka bez ravnopravne predstave. Tko ovdje želi pristati da bude majoriziran. Ja ne pristajem da budu majorizirani Bošnjaci, isto kao što ne pristajem da budu majorizirani Hrvati, a naročito ne pristajem da budu majorizirani Srbi. To je sve u namjeri da BiH bude bolja.

Mora se odustati od priče skrivanja iza stranaca

Mora se odustati od priče skrivanja iza stranaca. Najveća politička odgovornost u današnjoj BiH je na bošnjačkoj političkoj eliti. Ta politika mora voditi računa da u BiH moraju biti zadovoljni i ostala dva konstitutivna naroda. Nemojte praviti grešku kakvu je napravila Srbija u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je Dodik.

Napomenuo je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako ne želi da utječe na to tko su igrači koji će biti s druge strane.

“Nemam nikakvu vrstu odluke te vrste. Mi hoćemo sa SDA. Ja dolazim da se nešto uradi, ali isto tako mi nećemo čekati da se nešto uradi. Bošnjačka politička elita misli da će netko za njih poredati stvari. Oni moraju voditi računa da moraju biti zadovoljeni etnički principi. Oni trebaju biti zainteresirani za ovu zemlju, a ne za njihovo odlučivanje u ime nas. Potpuno uvažavanje konstitutivnosti naroda. Mi ćemo napraviti adekvatne mjere. Niko ne treba računati da smo mi spremni da propustimo to pitanje”, istaknuo je Dodik.

Naveo je da ne ide u Predsjedništvo da bi bilo kojem Bošnjaku napravio nešto loše

“Ja nemam problema s bošnjačkim narodom, ja imam problema s bošnjačkom političkom elitom. Ja nisam sretan ni zadovoljan da je u Predsjedništvo izabran gospodin Šefik Džaferović, ali ja ga ne biram. Mene bira srpski narod. A kad je riječ o nekom kasnijem izboru, naša politika će biti autentična, jasna i odgovorna, bez obzira na to tko stoji na drugoj strani”, rekao je Dodik.

Dodao je da će imati svoju politiku, a ne tuđu.

“Nama je svejedno hoće li s druge strane biti Ronaldo ili neko drugi. Mi nećemo prosuđivati tko je važniji, a tko nije važniji. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Organi se popunjavaju iz nacionalnih i narodnih reprezentacija, bez obzira na to da li se SDA nalazi s druge strane ili ne, jer naša politika neće biti politika podaništva. Tko će biti s druge strane, ja ne znam. Nisam upućen u detalje njihovih odnosa. Ne znam ni brojeve”, zaključio je Milorad Dodik.