Published On: Čet, lip 24th, 2021

DRŽAVNIČKE PORUKE: Zagrebe bolan zamisli se kad ti Šefik porućuje…

Ćlan Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini.

“Zahvaljujem izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu, koji je napravio vrlo kvalitetan tekst Izvještaja. Od najveće moguće važnosti su poruke o evropskom putu Bosne i Hercegovine, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je Bosna i Hercegovina dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, kazao je Džaferović.

Smatra da je druga ključna poruka današnjeg glasanja zapravo odbijanje Europskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela.

“Nakon odbijanja NATO-a na proteklom summitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju da sarađuju, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske”, istakao je.

Kaže da današnji rezultat glasanja u EP treba biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina treba da reformiše svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje”, naglasio je.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x