Državni zastupnici naredili provjeru diploma svih zaposlenih u državnim institucijama (osim nekih)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je na sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, koji je predložio zastupnik Dragan Mektić.

Predloženi zakon predviđa da mandat Vijeća, u sadašnjem kadrovskom sastavu, prestaje 15. lipnja 2020. godine. Najkasnije do 08. lipnja 2020. godine, pravosudna tijela, odvjetničke komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, suglasno Zakonu o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća – navedeno je u predloženom zakonu.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nositelja pravosudnih dužnosti”. Hrvatski zastupnici su bili protiv ovoga rješenja.

Zastupnici nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čiji je cilj jačanje uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja financijske neovisnosti.

Zbog nepostojanja potrebne entitetske većine glasova iz entiteta Republika Srpska na usuglašavanje Kolegiju doma upućeno je više zakonskih prijedloga.

Između ostalog, Kolegij će se pokušati usuglasiti o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o financiranju institucija BiH, Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH, te Zakona o sustavu državne pomoći u BiH (P.Z.E.I).

Na usuglašavanje Kolegiju će biti upućeno i nekoliko zakona koje su zastupnici danas razmatrali u prvom čitanju.

Zastupnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Komisije za financije i proračun o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, te je komisija zadužena da sačini novi izvještaj.

Kolegij doma će se, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a prilikom glasanja, morati usuglašavati i o više izvještaja.

Diplome

Podržana je inicijativa poslanice Mirjane Marinković Lepić, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim institucijama u smislu kontrole validnosti diploma u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja.