Državni vrh Srbije usvojio platformu za Kosovo

Srbijanski državni vrh postigao je u srijedu jednoglasan dogovor o tzv. platformi za Kosovo koju je predložio predsjednik Tomislav Nikolić te o rezoluciji kojom je vlada definirala temeljna načela za pregovore s Prištinom.
Platforma o Kosovu je strateški i obvezujući dokument i neće biti dostupna javnosti, dok će o rezoluciji, kako obvezujućem dokumentu za pregovore, srbijanski parlament raspravljati na izvanrednoj sjednici u subotu, rečeno je nakon današnje zajedničke sjednice srbijanskog predsjednika i vlade.
Rezoluciju čini pet točaka među kojima je ključna da Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova, potom da će dijalog s Prištinom biti nastavljen, a da svaki pomak u dijalogu mora pratiti i napredak Srbije u procesu eurointegracija. Rezolucija obuhvaća i rješavanje statusa sjevera Kosova, uz posebna jamstva individualnih i kolektivnih prava za Srbe u središnjem Kosovu, južno od Ibra.
Nikolić je poručio da će u procesu rješavanja kosovskog pitanja uvijek biti uz srbijansku vladu i naglasio kako je Srbija pokazala jednoglasno i jedinstveno stajalište vezano uz Kosovo bez pokusaja dobivanja političkih poena. “Srbija je barem danas na sjednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može stati jednoglasno, uz sva ograničenja…Ono što danas radimo je minimum u odnosu na ono što smo mogli dobiti prije nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli dobiti kroz nekoliko godina”, ocijenio je Nikolić izrazivši nadu da će zastupnici u Skupštini “shvatiti važnost trenutka i svoju odgovornost” jer se radi o prijedlogu rezolucije koji nije dokument ili zakon na kojem se “stječu politički poeni”.
Premijer Ivica Dačić potvrdio je “iskazano puno državno jedinstvo” i rekao da će tekst platforme ostati državna tajna jer “nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni s kojima trebamo pregovarati”.
Također je najavio da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen uz poštivanje svih dosad postignutih sporazuma, ali da će svi naredni sporazumi biti postizani “u skladu sa ciljevima rezolucije”.
“Rezolucijom o pregovorima s Prištinom, Srbija predlaže rješenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje cjelovitost Kosova u smislu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244, ali bez priznavanja neovisnosti”, istaknuo je srbijanski premijer.
“Želimo doći do sveobuhvatnog rješenja. To rješenje bi trebalo biti temelj za izgradnju punog mira za sve ljude na prostoru Kosova i Metohije”, istaknuo je Dačić, najavljujući nastavak dijaloga s Prištinom u Bruxellesu. “Mi ćemo nastaviti političke i tehničke pregovore u Bruxellesu. Platforma ne predviđa prekid dijaloga. Nismo spremni činiti ustupke koji vode ugrožavanju nacionalnog interesa”, naglasio je Dačić nakon današnjeg dogovora državnog vrha o rješavanju kosovskog pitanja.
“Manevarski prostor je takav da vlada može prihvatiti sve što nije suprotno nacionalnim i državnim interesima”, reko je Dačić i istaknuo da je Beogradu cilj dobivanje datuma za otpočinjanje pregovora s EU te da se Srbija ne može boriti za eurointegracije ako je “izvan tog procesa”.

more recommended stories