Državni udar i ukidanje entitetskog glasanja: Lagumdžija uz pomoć Kukića rastura BiH

Stranke okupljene oko SDP-a planiraju mimo Ustava BiH i volje predstavnika dva konstitutivna naroda postave svog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH!

 

Kukić je sarajevskim medijima rekao da će narednih 35 dana potrošiti na “sastavljanje svog tima” koji bi trebalo da potvrdi Zastupnički dom Parlamenta BiH, iako na prošloj sjednici tog doma nije dobio potrebnu entitetsku većinu zastupnika iz RS.

 

Kukić je tako potvrdio saznanja “Pressa RS” da “platformaška” koalicija, predvođena čelnicima SDP-a i SDA Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem, namjerava odugovlačiti s izborom Vijeća ministara BiH kako bi došlo do intervencije OHR i zapadnih sila.

Cilj je da se vlast u zajedničkim organima formira po istom principu po kome je formirana u FBiH.

 

Predstavnici srpske i hrvatskih stranaka odbacili su, međutim, mogućnost da dođe do prolongiranja drugog kruga glasovanja o Kukiću. Srbi i Hrvati najavljuju da će na prvoj narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH kandidat “platformaša” biti oboren. Prvi zamjenik predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković tvrdi da Kukić izjave predstavljaju običan politički blef koji nikoga ne treba da zabrinjava.

 

“Kukić blefira kako bi pokušao unijeti razdor i sumnju u čvrst stav zastupnika iz RS da on ne može i neće dobiti našu podršku. To što radi Kukić je milovanje granita toplim zrakom “, poručuje Živković.

 

On dodaje da je, nakon što su “platformaši” izravno prekršili Zakon o Vijeću ministara BiH prolongirajući za sedam dana glasovanje o Kukiću, politička igra nastavljena desetosatnom jalovom raspravom u Parlamentu BiH.

 

“Bila je to rasprava ni oko čega i igrarija da se Kukić što dulje ostavi u životu i pokuša profitirati s pričom o programu i građanskoj opciji. Za nas iz RS Kukić može biti kandidat samo do drugog kruga glasovanja, kada ćemo zaštititi Dejton, koji jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda “, upozorava Živković najavljujući da će Kukić biti oboren na prvoj redovitoj sjednici Zastupničkog doma, koja je zakazana za 14. srpanj.

 

“Kada u kolegiju nema suglasnosti, praksa je da se sporno pitanje riješi na prvoj narednoj sjednici. Drugi krug glasovanja o Kukiću sigurno će biti uvršten u dnevni red i tu točku nitko ne može ni prolongirati, niti izbaciti “, kategoričan je Živković.

 

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar kaže da izjave Kukića i “platformaša” uništavaju svaku ideju o BiH kao državi.

 

“Kukić može sastavljati tim, ali ga neće imati kome predstaviti, osim svom šefu Zlatku Lagumdžiji. Kukić je idejni vođa Hrvatske stranke prava BiH i kreator ilegalnog preuzimanja vlasti u FBiH. Zbog toga će po svaku cijenu nastojati okonča državni udar koji su “platformaši” započeli u ovom entitetu. Siguran sam da će pokušati, ali sam siguran iu to da neće uspjeti jer protiv sebe ima predstavnike dva konstitutivna naroda “, naglašava Vegar.

 

Iako je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić tražio izravnu intervenciju OHR-a i PIK-a u Ustavu BiH kako bi se Kukić postavio u fotelju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u toj stranci sve je više onih koji se protive takvim idejama i zagovaraju dogovor sa Srbima i Hrvatima .

 

“Cijenim Kukićev optimizam, ali dabogda da je taj optimizam realan. Ja, recimo, nisam optimista da on može osigurati podršku u Parlamentu BiH. Više sam za politički dogovor, uz medijaciju stranog faktora, koji bi nam omogućio da se vratimo na kolosjek europskih integracija i stignemo susjede koji su u tim procesima prilično odmakli “, kaže za” Press RS “Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

 

Prema izvorima bliskim vrhu SDP-a, “platformaške mandatarenje” moglo bi potrajati mjesecima, budući da ta stranka vjeruje da FBiH u ovom trenutku stoji mnogo bolje od RS u ekonomskom pogledu.

 

“Imajući u vidu proračun FBiH i nekoliko najjačih kantona, mi u ovom trenutku kontroliramo više od 60 posto svih sredstava u BiH. Sa druge strane, ne vjerujemo da proračun RS ovu ​​političku bitku može izdržati bez pomoći stranih financijskih institucija koja, kao što se zna, ide preko tijela vlasti na razini BiH i neće je biti bez formiranja novog Vijeća ministara BiH “, rekao je neimenovani dužnosnik SDP-a.

Frattini: Poštovati izbornu volju Hrvata

 

U američkoj ambasadi u Sarajevu jučer nisu komentirali Kukićevom izjavu sarajevskim medijima. Za razliku od njih Europljani su vrlo jasni i poručuju da kandidat za predsjednika Vijeća ministara BiH mora biti prihvatljiv za sva tri naroda. To je hrvatskim medijima izjavio talijanski šef diplomacije Franco Frattini, koji je dodao i to da se prilikom izbora Vijeća ministara BiH mora poštovati izborna volja Hrvata, kao i princip rotacije.