Published On: Pon, lis 23rd, 2017
#3rd |

Državni tajnik Milas održao sastanak s predstavnicima Hrvata iz općine Jajce

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak s predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Ivom Šimunovićem, predsjednikom Udruge „13. rujan“ Darkom Samardžićem, i predsjednikom Udruge jajačkih Hrvata u Zagrebu Antom Brtanom.

G. Šimunović je predstavio aktualno stanje, te probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću Hrvati na području općine Jajce.

Trenutno je gorući problem nezaposlenost te iseljavanje. Naglasio je kako je, nakon devet mjeseci od lokalnih izbora i sedam mjeseci od početka konstituirajuće sjednice, 28. lipnja 2017. godine Općinsko vijeće Jajce dobilo službeno rukovodstvo.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Šimunović je predstavio i gospodarske potencijale koje općina Jajce nudi. Podsjetio je također da su, tijekom domovinskog rata svi Hrvati prognani s područja Općine, a cijela infrastruktura i stambeni objekti bili su devastirani i uništeni. Cjelokupnu obnovu, nakon oslobađanja Jajca, Hrvati su realizirali većinom vlastitim sredstvima.

Državni tajnik Milas je naglasio kako je unapređenje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritet rada Vlade Republike Hrvatske.

Svjesni smo svih problema koji postoje, no tu je i potencijal za razvoj koji općina Jajce te Hrvati u tom dijelu BiH imaju. Na nama je, da partnerski i u suradnji, osiguramo platformu za realizaciju uspješnih ideja koje će rezultirati održivim ostankom i opstankom Hrvata u Jajcu“, rekao je državni tajnik Milas te izrazio uvjerenje kako će današnji sastanak biti temelj za bolju suradnju Ureda i Hrvata jajačkog kraja.

Sve naše aktivnosti i programi koje provodimo imaju jasan cilj – poboljšanje života naših ljudi u BiH. No osim konkretne potpore, važna poruka koju, kroz to i kroz svakodnevnu komunikaciju i posjete, šaljemo je – jedan smo narod. Tu smo za sve vaše potrebe, probleme, planove“, rekao je državni tajnik Milas koji je još jedanput ponovio kako su povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora povratku i ostanku te očuvanje jednakopravnosti strateški  interes Republike Hrvatske.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x