Published On: Mon, Aug 24th, 2015

DRŽAVENE JASLE Primaju plaću od 3500 KM a ne rade već šest godina

Agencija koja ima 14 zaposlenih već godinama ništa ne radi, a djelatnici uredno primaju plaću. Kad se pogledaju njihove službene internetske stranice, posljednja poznata aktivnost zabilježena je 2009. godine. No, uposlenici ove agencije i dalje primaju više nego izdašne plaće.
Agencija koja ima 14 zaposlenih već godinama ništa ne radi, a djelatnici uredno primaju plaću. Kad se pogledaju njihove službene internetske stranice, posljednja poznata aktivnost zabilježena je 2009. godine. U rubrici priopćenja i aktivnosti stari su datumi iz 2011. godine. Posljednja informacija na njihovoj službenoj stranici objavljena je 30. prosinca 2014. i tiče se odluka o rezultatima okončanog postupka javne nabave i izboru najpovoljnijeg ponuđača za uslugu održavanja i servisiranje računala, računalne i druge elektroničke opreme u Povjerenstvu za koncesije BiH.
No, to ih nije spriječilo da se prošlogodišnji proračun Povjerenstva za koncesije BiH procjeni na 967.000 KM. U izvješću o radu ove državne institucije stoji kako u prošloj godini za koncesijski projekt po osnovi vlasništva BiH nad koncesijskim dobrom ili u slučaju međunarodnog subjektiviteta BiH Povjerenstvu nije dostavljena na razmatranje i odobravanje ni jedna studija ekonomske opravdanosti za koncesijski projekt. Također se navodi kako je od njegova osnivanja dostavljena samo jedna studija ekonomske opravdanosti za dodjelu koncesije. Ministarstvo prometa i veza BiH dostavilo je Povjerenstvu 2007. na razmatranje i odobravanje studije ekonomske opravdanosti za projekt “Autocesta ka koridoru Vc”, piše Večernji list.
Što se tiče njihovih samoinicijativnih ponuda u slučaju kad se radi o koncesijskim dobrima koja su u vlasništvu BiH, postoje dva koncesijska projekta “Vila Aurora” u Trstenom, Hrvatska, i kompleks hotela “Vis 2” u Dubrovniku.
Kod koncesijskog projekta gdje se koncesijsko dobro prostire na oba entiteta u BiH navedeno je da nije dostavljena ni jedna studija ekonomske opravdanosti. Uz sve ove poražavajuće rezultate, iz proračuna na ime isplate bruto plaća djelatnici ovog Povjerenstva potrošili su 715.575 KM, od čega je na plaće, kako piše u revizijskom izvješću, otišlo 420.710 KM, a na poreze i doprinose 294.865 KM.
Za naknade troškove zaposlenih tijekom prošle godine potrošene su 93.894 KM. Za prijevoz je izdvojena 12.231 KM, topli obrok 18.279 KM, regres 1808 KM, odvojeni život 18.661 KM, smještaj 30.600 KM i poreze i doprinose na naknade 12.315 KM. Spominje se kako prema pravilniku pravo naknade za odvojeni život ima predsjedatelj Povjerenstva za koncesije u iznosu od 475 KM, dok 4 člana ovog Povjerenstva imaju pravo na 400 KM.
Dalje, svojim internim aktom Povjerenstvo je odredilo tko i s kojim iznosima ima pravo na korištenje službenih mobitela. Predsjednik ima pravo na 150 KM naknade za troškove mobitela, njegov zamjenik na 120, članovi, pet osoba, po 100 KM, a tajnik 50, tehnički tajnik i vozač 20 KM. Još 2013. proračun ovog Povjerenstva iznosio je 1,076.000 KM iz kojeg su predsjednik Hamed Mešanović iz Travnika, njegov zamjenik Milomir Amović iz Sokoca, te članovi Ivo Andrić iz Živinica, Đoko Slijepčević iz B. Luke, Mustafa Ramić iz Brčkog, Mensur Šehagić iz Vlasenice i Anto Matić iz Livna mjesečno primali oko 3500 KM, plus naknade.