Published On: Uto, stu 23rd, 2021

DRŽAVA ČASTI: Ukinut pritvor optuženoj za financiranje terorizma. Zabrane koje su joj dodijeljene jako su čudne…

Sud Bosne i Hercegovine, u redovnom postupku kontrole mjere pritvora, a na prijedlog obrane optužene Sene Hamzabegović, donio je 22. studenoga rješenje kojim je usvojen prijedlog obrane te je prema optuženoj Seni Hamzabegović ukinuta mjera pritvora određena rješenjem Suda.
Istovremeno su prema optuženoj određene mjere zabrane i to: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja.
Optužena je upozorena da joj se može odrediti mjera pritvora ako prekrši obveze izrečene rješenjem Suda BiH.
Optužnica Tužiteljstva BiH tereti optuženu Senu Hamzabegović da je počinila krivično djelo financiranje terorističkih aktivnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Suda BiH.

Kao što vidimo Sud BIH zabranio je gđi Seni da napušta boraviše i da putuje. Kako će putovati ako joj je zabranjeno napuštanje boravišta? Ili ljudi sa  suda time insinuiraju dotičnoj da napusti BIH, pobjegne u Siriju i više se ne vrati pošto bi ju tu čekao zatvor?

Dotična je naime financirala svoju obitelj koja izgleda ratuje u Siriji.

Nadalje Sud u donošenju zabrana nije naredi zabranu bilo kakve komunikacije iz kućnog pritvora, recimo skype, internet i slično a agentima SIPA-e nije naredi pretres kuće niti pokušaj pronalska putovnice. Koju dotična navono nema. A putovala je kako se navodi u raspravi , čak i do Sirije. Za koju putovnica možda ne treba, no za ostale zemlje, do Sirije, itekako treba.

Novcem iz BiH kupovano oružje u Siriji

Vještačenjem komunikacije iz Skype aplikacije su došli do informacija kako je Fikret poslao novac u Siriju sinovima Edinu i Elvedinu, pripadnicima ISIL-ove organizacije “Jahbet al-Nusra”, kako bi kupili oružje.

Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za financiranje terorističkih aktivnosti, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) objasnili su na koji način je novac iz Bosne i Hercegovine poslan za kupovinu oružja bh. državljanima u Siriji.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudac Branko Perić, uvažilo je zahtjev tužitelja Ćazima Hasanspahića da se ne objavljuju identiteti pripadnika SIPA-e koji su svjedočili na današnjem ročištu.

Prvi istražitelj SIPA-e je ispričao kako su pripadnici ove agencije, nakon pretresa više lokacija na području Tuzlanskog kantona (TK), iz kuće Fikreta Zukića u Banovićima oduzeli računalo i mobilne telefone koji su bili predmet vještačenja, prenosi Detektor.ba.

Novac za kupovinu oružja

Vještačenjem komunikacije iz Skype aplikacije su došli do informacija kako je Fikret poslao novac u Siriju sinovima Edinu i Elvedinu, pripadnicima ISIL-ove organizacije “Jahbet al-Nusra”, kako bi kupili oružje. U komunikaciji se spominju, kako je kazao istražitelj, “gospođa Hamzabegović i njen suprug”.

“On, Fikret, predat će novac Seni preko brata Mide, preko 1.000 eura na području BiH. A na području Sirije, njen suprug predat će novac Edinu”, ispričao je istražitel SIPA-e, objasnivši da se radi o ‘hawala’ sustavu gdje nema direktnog kontakta između davaoca i primaoca novca.

Tužitelj Hasanspahić je pročitao dijelove analiza koje su sačinili istražitelji SIPA-e 2015. godine, na osnovu komunikacije Fikreta Zukića sa sinovima u Siriji, u kojima se spominju optužena Sena Hamzabegović i njen suprug Muradif. Istražitelj SIPA-e je rekao da je tijekom istrage Muradifa Hamzabegovića saslušao i optuženu Senu.

Svjedok je na pitanje Obrane potvrdio da je izvještaj o krivičnom djelu napisan u odnosu na Muradifa, navodeći kako misli da je sačinjen 2016. godine, te da se ne sjeća kada je on otišao u Siriju.

Otkrivena lokacija

Branitelj optužene Zlatko Ibrišimović je kazao da niti iz jedne analize ne proizlazi da je optužena znala za što će se novac koristiti.

Drugi istražitelj SIPA-e, koji je sudjelovao u istrazi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na ratište u Siriju, ispričao je kako se radilo o akciji kodnog naziva “Damask”, rađenoj po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

On je rekao da su, osim ove analize, uzimane i izjave drugih svjedoka.

“Vršena je provjera bankovnog računa Sene Hamzabegović, na kojem je zabilježeno da je od 2013. do 2018. godine bilo nekoliko transakcija”, kazao je drugi istražitelj SIPA-e.

Na pitanje odvjetnika Ibrišimovića kako je saznao da se Muradif Hamzabegović nalazi u Siriji, istražitelj SIPA-e je rekao da su analizom računala došli do te informacije.

“Znate li kada je točno otišao?”, upitao je branitelj.

“Nije zabilježen izlazak preko državne granice, ilegalno je prešao”, odgovorio je istražitelj.

Financirala terorizam

Optužnica tereti Hamzabegović da je u periodu od 2013. do 2018. godine sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije, a koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih naroda (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema optužnici, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima, te da dobiveni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala je oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Na današnjem ročištu je svjedočio i odvjetnik Mirza Telalović, koji je bio punomoćnik Muradifa Hamzabegovića kada je kupovao nekretnine u Tuzli, koje su bile predmet eksproprijacije prije izgradnje “Bloka 7”.

Telalović je ispričao kako je optuženoj Hamzabegović tijekom 2013. godine prebačen novac od prodaje nekretnina u iznosu od 203.000 KM. U drugom navratu joj je isplaćeno 18.000, a zadnja isplata prošle godine bila je u iznosu preko 100.000

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića što zna o Muradifu Hamzabegoviću, Telalović je kazao da ne zna ništa posebno.

Nestala putovnica

“Bio je u Švicarskoj, u Bosni je kupovao nekretnine. Bio je vrlo vješt u tome, trebalo je naći te ljude”, rekao je Telalović.

Današnjem ročištu nije pristupio svjedok S-1, za kojeg je tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao da “ima problem s ranijim predmetom, gdje je zaprimio prijetnje nakon svjedočenja”. On je naveo da je u srijedu Odjel za zaštitu svjedoka bilo kod svjedoka i da će pokušati osigurati svjedočenje.

Na ročištu je raspravljano o prijedlogu za ukidanje mjere pritvora optuženoj Hamzabegović. Njezin odvjetnik je naveo adresu na kojoj bi ona boravila nakon ukidanja pritvora, ističući da se radi o kući gdje živi njen sin sa svojom obitelji.

“Stan u kojem je živjela u Švicarskoj otkazan je, putovnica joj je oduzeta prilikom uhićenja”, rekao je njen branitelj Ibrišimović.

Tužiteljstvo se usprotivilo ukidanju mjere pritvora, uz objašnjenje da je optužena i ranije dolazila na adresu koju je navela te da ne znaju gdje je njezina putovnica. Hasanspahić je mišljenja da se drugim mjerama ne može osigurati dolazak na suđenje.

Hamzabegović je u obraćanju Sudskom vijeću rekla da ne zna gdje joj je putovnica i da je nije koristila.

Suđenje će biti nastavljeno 30. studenoga.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
4 dana prije

Sve po Šerijatu i pošteno…

Izmetbegović
Izmetbegović
4 dana prije

Financiranje terorizma je dužnost svakog poštenog islamiste, a posebno onih koji znaju upravljati avionom da trknu do New Yorka.. Sve info o odlasku u Ameriku kod zamjenika bin ladena, gosp džaferivića.

Chara
Chara
Odgovori   Izmetbegović
3 dana prije

🤣🤣🤣👍

Džaferaga
Džaferaga
4 dana prije

Gadljivo. Iz dana u dan isto njesra.

Bojan
Bojan
4 dana prije

Bosna je po uređenju na korak do šerijata.

Anonimac
Anonimac
3 dana prije

USA like this!

Samo naprijed dobri Bosnjani hahaha.
Niko vas ne moze prokazati kao sami sebe.
Kakvi glupani i oni bi upravljali nama Hrvatima. Joj kako ce da tresnu ima da se ori.

Chara
Chara
3 dana prije

Tri entiteta, svakom svoje sudstvo, a u Trokutistanu nek boknjaci sude kome hoće i kako hoće..