BRAVO ZA DRVAR: Jedinstvena proslava mature na drvarski način – uz molitvu u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi (FOTO)

I dok je ovih dana jedan susjedni grad bio u središtu medijske pozornosti zbog molitve učenika na proslavi mature, a u drugom gradu se političari sporili oko nacionalnih obilježja, u Drvaru – čini se – s tim nemaju problema, i to već godinama, barem kad je u pitanju omladina. Krivci za takvu pozitivnu  sliku o Drvaru su tamošnji učenici, tj. maturanti.
Naime, već nekoliko zadnjih godina maturanti u Drvaru priređuju doista jedinstvenu proslavu mature, jer prije početka zabave na maturalnoj večeri odlaze po blagoslov – najprije u pravoslavnu, a potom u katoličku crkvu.
Tako je bilo i ove godine, u petak 29. lipnja. Nakon okupljanja pred zgradom Srednjoškolskog centra u Drvaru, 50-ak maturanata triju škola (gimnazijalci, ekonomisti i konobari) – zajedno sa svojim profesorima – u povorci su se uputili glavnom drvarskom ulicom prema središtu grada, gdje su ih dočekali brojni sugrađani koji su ih željeli pozdraviti.

Uz zvuke zvona s obje crkve –  i katoličke i pravoslavne – maturanti su sa svojim profesorima najprije ušli u pravoslavnu crkvu gdje su ih domaći pravoslavni svećenici blagoslovili, uputili im riječ poticaja i prigodno darovali. Potom su svi otišli do susjedne katoličke crkve, gdje su ih dočekali domaći katolički svećenici koji su također obavili obred blagoslova, uz poticajnu riječ i prigodne darove. Zajednička molitva „Očenaša“ na dva različita načina, na sve je maturante ostavila najsnažniji dojam.