Published On: Sri, kol 22nd, 2018

Društvo novinara BiH osuđuje napad na ekipu BHT-a u Konjicu, ali ne i prijetnje Gloriji Lujanović

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad na ekipu BHT-a u Konjic, no nisu spomenuli da osuđuju prijetnje upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

U ponedjeljak navečer grupa od desetak maskiranih osoba napala je u Konjicu ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg – Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta.

– Ono što u ovom trenutku očekujemo je da nadležne policijske i pravosudne institucije brzo otkriju i primjereno kazne počinitelje, odnosno da počnu raditi svoj posao kada su u pitanju mediji – priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara sa zabrinutošću konstatira kako je proteklih mjeseci ne samo povećan broj napada na predstavnike medija, već posebno zabrinjava njihova brutalnost, fizičko obračuvanje sa medijskim radnicima i pozivi na linč neistomišljenika u medijima, posebno putem društvenih mreža.

Iz ovog društva apeliraju na sve relevantne institucije da omoguće nesmetan rad medijima i osiguraju elementarne uvjete za njihov rad.

Sloboda medija je jedan od temelja slobodnog društva i onemogućavanje slobodnog rada medijima samo udaljava cijelu zemlju od približavanja evropskim vrijednostima, poručili su iz Društva novinara BiH.

Društvo, pak, u svom priopćenju nije spomenulo da osuđuje prijetnje koje su upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

Dnevnik.ba

TEŽAK GOVOR MRŽNJE Javni poziv na linč hrvatske novinarke u BIH – Glorije Lujanović

Konjic: Skupina maskiranih napadača napala ekipu BHRT-a

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare