Published On: Sri, tra 6th, 2022

Drugostupanjska presuda Mahmuljinu 28. travnja

Apelacijsko vijeće Suda BiH će 28. travnja objaviti drugostupanjsku presudu nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prvostupanjski osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljinovi branitelji, odvjetnici Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih riječi danas su predložili Vijeću da optuženog oslobode po svim točkama optužnice, navodeći da Tužiteljstvo nije provelo dokaze kojima bi s apsolutnom sigurnošću dokazalo krivnju njihovog klijenta.

Mulalić je rekao da Mahmuljin nije imao informaciju da odred “El mudžahedin” odbija predati zarobljenike, niti da se spremaju počiniti zločin, a Vidović je navela da je bilo neophodno dokazati da je Mahmuljin bio dovoljno obaviješten o zarobljenicima kako bi mogao spriječiti ili kazniti počinitelje.

Obraćajući se članovima Vijeća, Mahmuljin je rekao da suosjeća s oštećenima, dodajući da nije imao nikakvu informaciju na osnovu koje bi mogao učiniti nešto više od onoga što je učinio.

– Nikakvog razloga nema da budem proglašen krivim za ono što su uradile osobe koja mene nisu smatrale nadređenim – rekao je Mahmuljin.

Sud BiH je 22. siječnja prvostupanjskom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Apelacijsko vijeće Suda BiH poništilo je prvostupanjsku presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. studenog žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužiteljstva i obrane.

Tužiteljstvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubojstva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostupanjskom postupku, dok se obrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede kaznenog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužiteljstvo i obrana predložili su reproduciranje više dokaza, ali je vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužiteljstva i tri koje je predložila obrana.

Nakon reproduciranja iskaza svjedoka iz prvostupanjskog postupka, tužitelje Mladen Vukojičić je u završnoj riječi predložio Apelacijskom vijeću da Mahmuljina proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora u skladu sa zakonom./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Nemojte covika vidite da nije zna.