Drugarica Alenka na čelu Zlovenije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec danas će dati službenu ostavku, a iz vladajuće koalicije premijera Janeza Janše povlači se i Demokratska stranka umirovljenika čiji je Erjavec predsjednik.

Pozitivna Slovenija, stranka s najviše mandata u parlamentu, predložila je Alenku Bratušek kao mandatarku za sastav prijelazne slovenske vlade.
Ona razgovora o programu nove vlade s još tri stranke koje su načelno spremne poduprijeti njezinu kandidaturu za mandatarku, a s ciljem da se premijeru postojeće vlade Janezu Janši u parlamentu izglasuje nepovjerenje. To su Građanska lista, Demokratska stranka umirovljenika i Socijalni demokrati.
Slovenski bi parlament mogao već u iduću srijedu glasovati o tom prijedlogu.
Bude li izabrana, Alenka Bratušek bit će prva žena na vrhu izvršne vlasti u povijesti Slovenije. Bratušek je rođena 1970. godine u Celju, a živi s obitelji u Stražišču kod Kranja. Diplomirala je na tehnološkom fakultetu, a ima i magisterij iz menadžmenta. Prije kandidature na prijevremenim izborima na listi tada nove stranke Pozitivne Slovenije 2011. godine radila je niz godina u ministarstvu financija, a u vrijeme vlade Boruta Pahora vodila je ravnateljstvo za izradu državnog proračuna.