Published On: Čet, pro. 6th, 2018

DREKOVIĆ U LISICAMA ZBOG MOGUĆNOSTI BIJEGA: Većina svjedoka optužbe pripadnici su Armije RBiH

U Sudu BiH održano je ročište prema prijedlogu Tužiteljstva BiH da se uhićenom generalu Armije RBiH Ramizu Drekoviću odredi jednomjesečni pritvor.

Inače, Dreković je u sudnicu doveden s lisicama na rukama.

Kao razlog za određivanje pritvora navedeno je da bi osumnjičeni Dreković boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Sumnjiči ga se da je počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom u sredinom 1995. godine na području Kalinovika.

No, ono što je indikativno, a što je primijetila Drekovićeva obrana, jeste da je Tužilaštvo generala uhitilo zbog opasnosti od bijega, a u prijedlogu za određivanje pritvora sada tvrde da bi boravkom na slobodi samo mogao utjecati na svjedoke.

Tužitelj Milenko Kajganić kazao je da su većina svjedoka protiv Drekovića pripadnici Armije RBiH, koji su mu bili podčinjeni, jer je on u inkriminiranom periodu obavljao dužnost zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH.

Tužitelj je kazao da je Dreković 26. svibnja 1995. godine naredio granatiranje centra Kalinovika, uslijed čega je došlo do stradanja civila i djece.

On je pojasnio da se traži određivanje pritvora jer bi boravkom na slobodi utjecao na svjedoke, zato što većina saslušanih svjedoka živi u Sarajevu, a najavio je da će istraga u ovom predmetu biti okončana do kraja godine, a time i podignuta optužnica.

Jedan od Drekovićevih odvjetnika Kadrija Kolić zatražio je da Sud odbije mjere pritvora. On je ocijenio da je sami čin uhićenja Drekovića bio nezakonit te da je Tužiteljstvo  zloupotrijebilo svoja ovlaštenja.

Posebno je precizirao činjenicu da je tijekom uhićenja Drekovića SIPA konstatirala da ga uhićuje prema naredbi Tužiteljstva zbog opasnosti od bijega, a da se sada pritvor predlaže zbog utjecaja na svjedoke.

– Ovo potvrđuje našu tezu, da je uhićenje bilo proizvoljno. Našem klijentu narušena je presumpcija nevinosti, jer je izdano priopćenje za javnost u kojem se iznose optužbe, a da nije bio ni ispitan u Tužiteljstvu na te okolnosti – rekao je Kolić.

Odvjetnik Mirsad Crnovršanin kazao je da ne postoje uopće naročite okolnosti po kojima bi se Drekoviću odredio pritvor te naveo primjere u kojima su u predmetu “Dudaković i drugi”, gdje je bilo uhićeno 17 ljudi, određene mjere zabrane.

Zatražio je od Suda da se, također, odbije prijedlog za određivanje pritvora i da se odrede blaže mjere.

Zanimljiv je dijalekt kojim govori Dreković. Je li ovo sandžački ili kosovski naglasak?

 

Evo što o akciji Armije BIH Jesen 94 kažu Srbi: