Published On: Thu, Sep 12th, 2013

DRČNI MAKEDONCI: Skoplje odbilo naziv “Republika Gornja Makedonija”

Skoplje je odbilo  u cijelosti kao neprihvatljiv prijedlog  naziva “Republika Gornja Makedonija” kao ime za svoju državu, koje je predložio posrednik UN Matthew Nimetz.

Spor oko imena vuče se već 20 godina. A bezimena Makedonija ne može u EU.

Nimic je jučer u Skoplju razgovarao s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Popovskim i premijerom Nikolom Gruevskim.

 

 

“Činjenica je da i dalje postoje suštinske razlike između dvije vlade i da još nemamo odluku. Postoje ozbiljne razlike u nekim aspektima, zbog čega treba nastaviti proces”, naglasio je posrednik UN.

Nimic je prije dolaska u Skoplje boravio u Ateni, gdje je razgovarao s grčkim dužnosnicima. Iz Skoplja je otputovao za Solun, gdje će se sastati s grčkim pregovaračem u sporu Adamantiosom Vassilakisom, a zatim se vraća u New York.

Prijedlog “Republika Gornja Makedonija” našao se na stolu tijekom aprilske posjete Nimetza Ateni i Skoplju. Naziv Makedonija, poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja između Atene i Skoplja u vezi s nazivom Makedonije vode se od 1992. godine. 

poskok.info