Drastično ćemo srezati prihode Budimiru, nadležne institucije trebaju istražiti je li prodavao pomilovanja

Nakon što je nezakonito izabrani predsjednik Federacije Živko Budimir odbio smjeniti ministre iz SDA, HSP i Boljitka koji ne pripadaju novoj parlamentarnoj većini, čelnici federalne “četvorke” razmatraju u međusobnim komunikacijama, ovih dana, preostale načine u preuzimanju izvršne vlasti u Federaciji BiH, čemu je Budimir glavna prepreka.
Jedna od ideja, koja se, neslužbeno spominje, među liderima dva HDZ-a, SDP i SBB je da se već u siječnju napravi rebalns proračuna, kojim bi se stavka za ured predsjednik F BiH drastično srezala. “Zavrtanje pipe” uredu predsjednika F BiH, Budimira bi se demotiviralo da ostane na dužnosti, i podnese ostavku, jer je, kako se procjenjuje, novac koji mu osigurava pozicija predsjednika F BiH jedini stvarni razlog zbog kojeg se on odbija povinovati volji nove parlamentrane većine.
Informaciju Dnevnik.ba potvrdio je i šef kluba Zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta  Marinko Ćavara
-Ne postoje ustavne i zakonske zapreke koje bi onemogućile drastično smanjenje novca za ured predsjednika F BiH kroz rebalns proračuna. Mi smo se dogovorili da već u prvoj polovici prvog kvartala sljedeće godine idemo s rebalansom proračuna, kroz koji ćemo drastično umanjiti stavku koja se odnosi na prihode ureda predsjednika FBiH, jer on ne poštuje volju nove parlamentrane većine, djeluje protuustavno i suprotno interesima naroda i građana F BiH, kazao je Ćavara za Dnevnik.ba
Neslužbeno među dužnosnicima nove parlamentarne većine spominje se i postojanje  snimaka i svjedoka koji potvrđuju kako je Budimir navodno zlorabio svoj položaj prodavajući pomilovanja.  Budmir je, podsjetimo, tijekom svog mandata pomilovao blizu sto osoba osuđenih za teška krivična djela.
Dopredsjednik HDZ BiH Marinko Ćavara kaže za Dnevnik.ba kako je Parlament F BiH vratio  izviješće predsjedniku F BiH, koje je od njega zatraženo o načinu na koji je predsjednik F BiH vršio pomilovanja.
-Mi smo tražili da nam se dostavi izviještaj o tome tko je sve pomilovan, zbog čega i jesu li ta pomilovanja izvršena sukladno Ustavu i zakonu, te preporukama nadležnih komisija za pomilovanje i sukladno sudskim odlukama.Međutim, iz Budimirova ureda dostavljena nam je samo informacija o broju pomilovanja, a u njoj se čak ne spominju ni imena pomilivanih, i mi nismo prihvatili taj izviještaj, već ga vratili Budimirovu uredu, tražeći dostavljanje novog izviješća, u kojem bi bilo detaljno udgovoreno na naše upite, kazao je Ćavara za Dnevnik.ba.
Upitan kako komentira medijske špekulacije kako je Budimir zlorabio svoj položaj prodavajući pomilovanja, Ćavara je kazao “kako je tu očito bilo puno mešetarenja”,  zbog čega je i traženo očitovanje Budimirova ureda, te da je “na nadležnim pravosudnim institucijama da  to ispitaju”.
-Dajući pomilovanja velikom broju ljudi, osuđenih i za teška krivična dijela kao što su ubojstva, suprotno važećim propisima Budimir ne samo da je zlorabio svoj položaj već je ugrozio i sigurnost građana Federacije, kazao je Ćavara za Dnevnik.ba) ( R. I. / Dnevnik.ba)