Drastične mjere u Crnoj Gori: nemaju ‘korone‘, ali prijete zatvorom svima koji organiziraju koncerte i partyje, zatvaraju granice, blokiraju luke…

U vrijeme pisanja ovog teksta u Crnoj Gori nije zabilježen ni jedan oboljeli od koronavirusa.

Međutim, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti zabranilo je zbog opasnosti od COVIDA-19 javna okupljanja u toj zemlji na najmanje 15 dana, javlja agencija Anadolija (AA).

Donijeli su rigoroznije mjere od nekih zemalja u kojima je zabilježen velik broj oboljelih.

U sklopu mjera prevencije širenja virusa donesena je i odluka da od ponedjeljka budu zatvorene sve obrazovne ustanove na najmanje 15 dana.

Čak se zabranjuje i ulazak kruzera i jahti u Crnu Goru, a Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) predloženo je da privremeno zatvori manje granične prijelaze i granične prijelaze za pogranični promet.

Član koordinacijskog tijela Milutin Simović kazao je da Crna Gora mora pokazati odgovornost u trenutku kad je koronavirus svuda u okruženju.

“Razmjeri epidemije takvi su da nema zdravstvenog sustava koji može odgovoriti u punoj mjeri. Crna Gora do sada nije otkrila ni jedan slučaj. Preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije da zemlje koje kontroliraju društvene događaje mogu kontrolirati virus, što mi činimo. Zbog toga i danas poduzimamo odlučne mjere”, kazao je Simović.

Simović je kazao da je donesena odluka i da se zabrane posjeti bolnicama. Tvrdi da će svako nepoštovanje odredbi podlijegati kaznenoj odgovornosti.

“Svaki dan je za nas dobitak. Mi ne smijemo napraviti pogrešku kao neke države u kojima je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku građana, jer smo svi na istom zadatku”, rekao je Simović, prenose crnogorski mediji.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović objasnio je da mjere podrazumijevaju zabranu uplovljavanja u luke Bar, Budva, Kotor, Kumbor i Zelenika do 2. travnja 2020. godine.

Ministarstvo zdravlja je na prijedlog Instituta za javno zdravlje naredilo privremenu zabranu okupljanja građana u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, javne priredbe, sportske, političke, vjerske, kulturno-umjetničke, privatne skupove, obrede i manifestacije u skladu sa zakonom, pišu Vijesti.me.

Nadležni su naredili i zatvaranje graničnih prelaza za putnički promet prema BiH (Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča; granični prelaz Šula-Vitina, na putnom pravcu Pljevlja-Foča), Albaniji (Grnčar-Baškim, na putnom pravcu Plav-Skadar; Sukobin-Murićani na putnom pravcu Ulcinj-Skadar), Hrvatskoj (Kobila-Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik) Srbiji (Ranče-Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja-Prijepolje; Vuče-Godova na putnom pravcu Rožaje-Tutin).

Vijesti.me navode da oni koji ne budu poslušali naredbu Vlade mogu biti itekako kažnjeni.

– U članku 288. koji se tiče prenošenja opasnih zaraznih bolesti piše da tko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, pa uslijed toga dođe do prenošenja te bolesti, kaznit će se zatvorom do tri godine – citiraju mediji Zakon, navodeći da kazna može biti i 12 godina ako se zarazi više osoba, te neke od njih i umru.

Dakle, ako organiziraš koncert, party ili privatni skup u Crnoj Gori policija te uhićuje i slijedi ti prijava i suđenje, piše Slobodna Dalmacija

more recommended stories